Din cele 150 de milioane de euro, 115 milioane de euro vor fi alocati pentru investitii efective in fermele vegetale si zootehnice, iar 35 de milioane de euro sunt destinati spijinirii fermelor de familie Alocarea pentru fermele de familie va fi impartita in proportie de 50% pentru sectorul vegetal si 50% pentru sectorul zootehnic. Valoarea maxima eligibila va fi de 125.000 euro/proiect.

Sprijinul nerambursabil va fi de 40%, dar exista posibilitatea majorarii acestuia cu 10% pentru investitiile facute de tinerii agricultori, cu varsta sub 40 de ani, 10% pentru investitiile realizate in zonele defavorizate si 10% pentru investitiile destinate imbunatatirii eficientei utilizarii si depozitarii ingrasamintelor cu azotat si tratamentului apelor reziduale in exploatatiile agricole.

Potrivit MADR, beneficiarii acestor fonduri sunt persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, societatile in nume colectiv – SNC, societatile in comandita simpla – SCS, societatile pe actiuni – SA, societatile in comandita pe actiuni – SCA, societatile cu raspundere limitata – SRL, societatile comerciale cu capital privat si societatile agricole.

Sprijinul pentru ferma de familie se acorda exploatatiilor agricole cu o dimensiune cuprinsa intre 2 si 50 UDE (Unitati de Dimensiune Economica). Ferma trebuie sa fie inregistrata in Registrul unic de identificare/Registrul agricol.

De asemenea, pentru investitiile in sectorul vegetal sunt alocate 50 de milioane euro, din care 40 de milioane de euro pentru achizitii de utilaje. Valoarea maxima eligibila a proiectului este de 700.000 euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, adica 280.000 euro.

Sectorul vegetal va mai beneficia de o alocare de 10 milioane de euro, dar pentru proiectele care vizeaza constructii montaj. Un proiect poate fi finantat cu cel mult un milion de euro, din care sprijinul nerambursabil nu poate depasi 40%, reprezentand 400.000 euro.

Din cele 50 de milioane de euro alocate investitiilor in sectorul zootehnic, 10 milioane sunt pentru achizitiile de utilaje, valoarea maxima eligibila a unui proiect fiind de un milion de euro, iar sprijinul nerambursabil 40% (400.000 de euro). Pentru proiectele care vizeaza constructii montaj sunt alocate 40 de milioane de euro, valoarea maxima eligibila pentru un proiect nu poate depasi doua milioane de euro, iar beneficiarii primesc 40% sprijin nerambursabil, adica 800.000 euro.

Formele asociative pot primi o suma maxima de patru milioane de euro, respectiv un sprijin nerambursabil de 1,6 milioane de euro pentru proiectele care apartin unei forme asociative si care deservesc majoritatea membrilor acesteia.

Pe aceasta masura pot accesa fonduri europene si cooperativele agricole (infiintate in baza Legii nr. 566/2004), cu conditia ca membrii sa aibă statutul de fermier si sa fie inregistrati la APIA si/sau ANSVSA, iar investitiile realizate sa deserveasca interesele propriilor membri.

Pentru sectorul vegetal, punctajele de selectie raman neschimbate, respectiv legume, pepiniere, plantatii de pomi si arbusti fructiferi cu maximul de punctaj, urmate de culturile de camp si pepiniere, vita de vie pentru vin si struguri de masa.

Pentru sectorul zootehnic, vor avea prioritate investitiile in sectorul de reproductie porcine cu maximum de puncte, urmat de sectorul bovine de carne, bovine de lapte, reproductie ovine si caprine, ingrasare porcine, ovine si caprine si sectorul pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *