România are o istorie nedemocratică legată de cultivarea OMG, în care Valeriu Tabără a jucat un rol esențial prin lobby-ul  pro-OMG practicat la toate nivelurile de decizie. Valeriu Tabără nu face un secret din conflictul de interes în care se regăsește. Conform ultimelor sale declarații  pe această tema, domnia sa păstrează legătura cu compania Monsanto. Astfel, obiectivitatea și profesionalismul domnului Tabără sunt compromise, acesta neputând să își exercite eficient și în interes public, funcția de Ministru al Agriculturii. Prioritățile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare în România. Acest porumb dezvoltă toxine ce atacă un dăunător al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezintă o problemă în agricultura românească. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are succes în rândul agricultorilor români. Conform datelor oficiale, suprafețele de porumb modificat genetic au scăzut drastic în ultimii ani.

De asemenea, soia modificată genetic – o nostalgie cunoscută a domnului Valeriu Tabără, are avantaje îndoielnice. România a fost singurul stat din lume care a raportat producție mai mare la hectar în cazul soiei modificate genetic, cifrelor record nefiindu-le niciodată verificate autenticitatea.

Reamintim de rezultatele numeroaselor studii științifice  care arată efectele negative ale OMG asupra sănătății și mediului . State importante din UE au interzis cultivarea de OMG în baza acestor studii. Printre aceste state se numără Franța, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria. OMG nu reprezintă dezvoltarea agriculturii, ci un risc enorm și costisitor pe care nu trebuie să ni-l asumăm.

Fără organisme modificate genetic în câmpurile noastre!
„Conform sondajelor de opinie , consumatorii români nu doresc să consume OMG. 74% dintre români sunt împotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Autoritățile trebuie să ne apere dreptul la hrană sănătoasă și nu să servească interesele industriei biotehnologice. Valeriu Tabără nu ne poate asigura că își va face datoria față de cetățeni”, afirmă Ramona Duminicioiu, președintă a Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic .

Întoarcerea lui Tabără la conducerea Ministerului Agriculturii îl pune într-o nouă situație de incompatibilitate din cauza colaborării sale cu corporația Monsanto. Odată cu instalarea lui Tabără, aceasta companie flămândă după profit nu va mai avea nici un obstacol în calea contaminării alimentelor noastre și culturilor de câmp cu plantele lor modificate genetic care ne pun în pericol sănătatea, biodiversitatea și agricultura. Numirea lui Tabără este o rușine pentru Guvernul Boc promotor al OMG în România. Această greșeală trebuie îndreptată prin destituirea de urgență a ministrului”, a declarat Gabriel Păun, președinte al Asociației Agent Green.

„Nu doresc să cultiv plante modificate genetic! Ferma mea este certificată ecologic. Îmi este teamă că într-o zi porumbul meu va fi contaminat cu porumb modificat genetic și nu voi putea să cer nimănui socoteală. Țăranul român nu trebuie să fie aservit lui Monsanto”, afirmă Willy Schuster agricultor ecologic și vice-președinte al Asociației Eco Ruralis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *