AGROSTAR: Ploile din ultima perioada vor scumpi mâncarea cu până la 8%
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 06 Iulie 2010 08:46

Ploile căzute în ultima perioada au afectat sute de hectare de culturi agricole și vor duce la o scumpire a produselor alimentare cu 7-8%, pe lângă cea determinată de creșterea TVA la 24%.

„În următoarele săptâmâni vom asista la o scumpire a produselor agricole cu până la 8% din cauza faptului că sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La această catastrofă naturală se adaugă lipsa subvențiilor pentru acest an, dar și faptul că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de ploi nu vor primi nicio despăgubire, pentru că legea 381 care reglementa acordarea de despăgubiri în caz de calamități a fost abrogata la începutul acestui an și nu există nici un act normativ care să o înlocuiască. În aceste condiții, agricultorii sunt lipsiți de orice resursă financiară pentru campania agricolă din toamnă, ceea ce înseamnă că vor fi afectate și producțiile de anul viitor. În loc ca agricultura să contribuie la relansarea economică a României vom susține economiile altor state prin importuri masive de produse agroalimentare”, declară președintele AGROSTAR Niculae Ștefan.

 

 

AGROSTAR cere ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, pe care nu l-am văzut deloc în teren, în ultima saptămână de când situația s-a agravat, să iasă din biroul său confortabil, să meargă să vadă situația din teren și să gasească soluții. „ Ministrul Agriculturii continuă să se poarte ca și când nu are nicio legătură cu acest sector. Ar trebui să plece pentru că a dat măsura incompetenței atât el cât și întreaga sa echipă”, susține Niculae Ștefan .

Federatia “AGROSTAR”, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).