AGROSTAR: Ministerul Agriculturii favorizează fenomenele infracționale din domeniul vitivinicol, prin modul în care face restructurarea
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 26 August 2010 12:07

Federația AGROSTAR, cea mai mare organizație sindicală din domeniul agricol, consideră ca prin modul în care a gândit restructurarea în teritoriu, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) favorizează fenomenele infracționale în domeniul vitivinicol și pune în pericol accesare fondurilor europene.

„Modul în care MADR a distribuit posturile la direcțiile pentru agricultură județene și atribuțiile stabilite pentru acestea, prin programul de restructurare, afectează grav producătorii, procesatorii, distribuitorii, depozitarii și comercianții din domeniu vitivinicol. Distribuirea funcționarilor de la direcțiile județene de agricultură nu s-a făcut cu respectarea specificului fiecărei zone. Spre exemplu, în zonele viticole este nevoie de personal pentru inspecție cu rol în combaterea fenomenelor infracționale din domeniu, a evaziunii fiscale. Ori cei care au gândit restructurarea sunt incompetenți și atunci trebuie dați afară, ori acest lucru s-a făcut intenționat și ministrul Mihail Dumitru și echipa sa trebuie să plece cât mai repede de la conducerea ministerului, pentru că astfel de măsuri favorizează furtul statului de către evazioniști și creează mari probleme operatorilor corecți din domeniu”, declară președintele AGROSTAR Niculae Ștefan.

 

Volumul și activitatea de inspecție în domeniul vitivinicol sunt specifice fiecărui județ, în funcție de numărul de exploatații, suprafața viticolă, numărul de operatori economici aceste aspecte impunând existența unui personal care să poată asigura monitorizarea modului de producere și comercializare a vinului și a produselor vitivinicole. Nu în ultimul rând, organismele teritoriale de inspecție au atribuții substanțiale în derularea măsurilor de piață finanțate din fonduri comunitare.

Producătorii din domeniu din cele opt regiuni vitivinicole ale țării, pe toată filiera, de la producere la comercializare, reuniți în Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV), îi cer premierului Emil Boc să rezolve această problemă. În caz contrar, evaziunea fiscală va lua proporții și produsele contrafăcute vor invada piața. De asemenea, România nu va mai putea verifica trasabilitatea produselor de pe piața comunitară și din țările terțe, așa cum s-a angajat să facă odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

Federatia “AGROSTAR” a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură etc).