MADR: Organismele Modificate Genetic (OMG) reprezintă un instrument de garantare a producțiilor agricole de calitate
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Vineri, 10 Septembrie 2010 16:34

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) consideră că biotehnologiile (Organismele modificate Genetic-n.n) reprezintă un instrument de garantare a unor producţii agricole de calitate, prietenoase cu mediul, cu rentabilitate economică mare şi competitive pe piaţă. Acestea pot să asigure venituri superioare agricultorilor şi materia primă pentru producerea energiei din surse regenerabile, dar reprezintă şi un mijloc de asigurare a securităţii alimentare a ţării”, se arată într-un material postat pe site-ul instituției.

În document se arată că în luna iulie 2010 Comisia Europeană a iniţiat o dezbatere pe un pachet legislativ comunitar prin care Statelor Membre li se recunoaşte autoritatea de a permite, restricţiona sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic.

 

 

„MADR sprijină iniţiativa Comisiei şi susţine, în cadrul grupului de instituţii responsabile de problema OMG, că aplicarea principiului subsidiarităţii pe acest subiect va permite României să decidă în urma unor analize ştiinţifice şi în funcţie de condiţiile economice specifice”, se precizează în document.

Recent, 56 de organizații agricole din România au transmis un comunicat prin care cer introducerea în cultură a Organismelor Modificate Genetic.

De asemenea, 73 de ONG-uri i-au cerut premierului Emil Boc să-l demită pe noul ministru al agriculturii Valeriu Tabără întrucât acesta este în conflict de interese. ONG-urile susțin că din ultimele declarații ale lui Valeriu Tabără reiese că acesta păstrează legătura cu Monsanto, cel mai mare producător de OMG.