România pierde anual cca 330 mil. euro din cauza faptului că 3 mil. de hectare nu sunt lucrate
PDF Email
Scris de Lidia Truica
Marţi, 30 Noiembrie 2010 10:55

Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) apreciază că România pierde anual aproximativ 300 de milioane de euro din cauza faptului că circa trei milioane de hectare de teren nu sunt lucrate.

„Dacă cele trei milioane de hectare ar fi cultivate, toată lumea ar avea de câștigat. România ar importa mai puține produse agroalimentare, statul ar încasa taxe și impozite(cca 95 mil de euro din acesta suma), iar consumatorii ar cumpăra produse românești mai ieftine. Aceste terenuri ar putea produce la nivelul celor care au fost tot timpul cultivate în circa cinci ani de la reintroducerea în circuitul agricol”, declară directorul executiv al FNPAR Daniel Botănoiu.

 

 

Pentru rezolvarea acestei situații, FNPAR propune: măsuri exigente în ceea ce priveşte controlul asupra modului în care se alocă bani din fondurile naţionale şi europene; impozitarea suplimentara a terenurilor nelucrate; modificarea legii 18/199 astfel încât amenzile să fie aplicate de către o agenție a statului, și nu de către primării, întrucât primarii pot închide ochii în schimbul voturilor.

FNPAR, cea mai mare organizație patronală din agricultură, a fost înființată în anul 2007, iar membrii săi reprezintă 67% din sectorul agricol din România. Federația are reprezentativitate la nivel european fiind afiliată la Copa Cogeca cea mai mare organzatie a producatorilor si cooperativelor agricole europene.