Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, participă la sesiunea lunară a Consiliului Uniunii Europene - Agricultură și Pescuit
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Luni, 13 Decembrie 2010 21:36

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, participă la sesiunea lunară a Consiliului Uniunii Europene - Agricultură și Pescuit care are loc în perioada 13-14 decembrie 2010 la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), miniștrii din țările membre ale Uniunii Europene (UE) vor discuta despre Politica Agricolă Comună (PAC) după 2013 și vor avea o dezbatere politică pe tema comunicării Comisiei Europene privind PAC după 2013. Totodată, oficialii vor încerca să definition of an "active farmer".definească "fermierul activ".

 

 

De asemenea, în cadrul reuniunii,  Consiliul va fi informat atât cu privire la politica privind calitatea produselor agricole, cât și, la propunerea Comisiei, în ceea ce privește relațiile contractuale în sectorul laptelui. Această propunere prevede existența unor contracte scrise între producătorii și procesatorii de lapte. Termenii contractuali vor putea fi stabiliți în urma negocierii colective, prin intermediul organizațiilor de producători, într-un mod care să echilibreze puterea de negociere a producătorilor de lapte în raport cu marii procesatori. În documentul propus de Comisie se regăsesc și norme UE specifice aplicabile în cazul organizațiilor interprofesionale, precum și măsuri de sporire a transparenței pe piață.

De asemenea, Comisia va prezenta Raportul trimestrial referitor la piața produselor lactate și la condițiile subsecvente de eliminare treptată a sistemului de cote pentru lapte.

În domeniul pescuitului, miniștrii vor încerca să găsească un acord politic privind posibilitățile de pescuit pentru anul 2011 for certain fish stocks for 2011 for EU vessels in the waters of the Atlantic, the Channel and thelalla anumite stocuri de pești pentru navele UE în apele Atlanticului, ale North Sea and on fishing opportunities for certain fish stocks in the Black SMării Nordului și Mării Negre.