Fermierii ar putea beneficia de apa mai ieftina cu circa 25% pentru irigatii
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 12 Martie 2014 15:16

Fermierii ar putea sa beneficieze din acest an de un pret mai mic cu 25% la apa pentru irigatii, anul acesta, intrucat Agentia Nationala de Imbunatatiiri Funciare (ANIF) a achizitionat o cantitate de energie de pe Bursa, au declarat pentru agro-consultanta.ro surse din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

 

 

Valentin Apostol, director în cadrul MADR declara anul trecut că se are în vedere îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii, pe o suprafaţă de 800.000 de hectare. Într-o primă vor fi reabilitate 220.000 de hectare de irigaţii, suma pe estimata a fi primita de la UE fiind 225 milioane euro. Din primele calcule facute, se vor înlocui 550 de agregate de pompare. Totodată, organizaţiile utilizatorilor de apă au la dispoziţie prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 fonduri de 325 de milioane de euro, de circa 3 ori mai mult decât a reuşit România să atragă în 2013 pe această componentă”, a spus Apostol.

Fondurile sunt destinate celor care au în exploatare sisteme de irigaţii şi vor putea fi accesate pe baza unor programe transmise Ministerului Agriculturii. Având în vedere că bugetul UE a fost aprobat recent, discuţiile despre implementarea programului vor fi finalizate în ianuarie-februarie, şi ulterior va începe etapa depunerii cererilor de finanţare.