Botanoiu: Ministerul Agriculturii va compensa majorarea accizei pentru motorina; fermierii vor primi 1,8 lei/litru
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Duminică, 30 Martie 2014 15:37

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va compensa cresterea accizei pentru motorina utilizata in agricultura, fermierii urmand sa primeasca prin rambursare in jur de 1,8 lei pe litru, începand cu trimestru al doilea din 2014, a declarat duminica, pentru AGERPRES, secretarul de stat in MADR, Daniel Botanoiu (foto).

"Daca pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura, in primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar dupa 1 aprilie, odata cu majorarea suplimentara a accizei cu 7 eurocenti, Ministerul Agriculturii va compensa cresterea si va plati fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru", a spus Botanoiu.

Acesta a precizat ca subventionarea pe care o face Ministerul Agriculturii este de 94% din valoarea accizei pe care pretul motorinei de la o pompa o contine.

"Fermierii platesc din acciza doar 21 de euro pe tona de motorina utilizata in agricultura, diferenta pana la nivelul standard al accizei, de 330,39 euro/tona, fiind suportata de Ministerul Agriculturi", a subliniat oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, cresterea accizei pentru benzina si motorina cu 7 eurocenti de la 1 aprilie nu va modifica "de o manieră substantială" pretul alimentelor. In acest sector, ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa, stabilita la 21 de euro/1.000 litri, pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.

Cantitatile de motorina ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Finantelor Publice /MFP/, si incadrare in prevederile bugetare aprobate.

Fondurile totale alocate din bugetul de stat pentru subventionarea motorinei utilizate in agricultura se ridica la 555,9 milioane de lei pentru anul 2013 si primele trei trimestre din 2014, iar cantitatea totala de motorina estimata pentru aplicarea acestui ajutor de stat este de 410 milioane litri, potrivit normelor metodologice de acordare a unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura.