O afacere profitabila cu plantatia de zmeur: venit 18.000 euro/hectar
PDF Email
Scris de Lidia Truica
Sâmbătă, 04 Martie 2017 21:02

Iata cateva dintre avantajele infiintarii plantatiilor de zmeur in Romania, prezentate de Pepinierele Hida.

Plantaţia de zmeura intră repede pe rod şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.

  • Plantația de zmeur este una dintre culturile agricole care au avut o dinamica deosebită pe plan mondial în ultimii ani.
  • În țara noastră există prea puține ferme de producție, deși cultura zmeurului poate valorifica și suprafețele de teren mai mici, caracteristice agriculturii românesti.
  • În plus, producția de fructe poate fi valorificată foarte bine la export.
  • Productiile sunt ridicate si pot depasi 12 t/ha la alegerea unor soiuri productive si la o tehnologie corecta de cultura.
  • Frunzele şi tulpinile de zmeur se folosesc în scopuri medicinale pentru ceaiuri pentru combaterea diareei, dezinteriei, anginei şi amigdalitei.
  • Importanţa acestei culturi sporeşte şi datorită faptului că zmeurul poate fi cultivat în condiţii variate de la câmpie până la altitudini foarte mari.
  • Zmeurul este o specie importantă şi tot mai căutată de producătorii  agricoli, deoarece asigură producţii timpurii şi de calitate, care se valorifică bine pe pieţele marilor oraşe.

In concluzie cultura comercială a zmeurului este foarte rentabilă. Fiind plante de talie mică, necesitând un spaţiu redus pentru dezvoltarea lor, sunt dintre semiarbuştii cei mai indicaţi pentru cultură în grădinile de lângă casă.

Investitii pentru infiintarea unui hectar de zmeur

Materiale Pret
Plante sanatoase 20-25.000 lei
Sistem irigatii 6500 lei
Lucrari infiintare 4000 lei
Ingrasaminte si tratamente 1000 lei
Total 47-50000 lei
Perioada de recoltare 10-12 ani
Recuperare investitii 2-3 ani
Productii/ha 8-10 tone (dupa 2-3 ani)

La o productie de 8 tone / hectar si un pret de valorificare de numai 10 lei/kg (pretul mediu 12-15 lei), se obtine un venit in cultura zmeurului de 80.000 lei adica aproape 18.000 euro/hectar.