Patronat: An de vinoteca pentru vinul romanesc in 2017; productie mai mare cu 10-15% in acest an fata de 2016
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 05 Octombrie 2017 19:05

Productia de vin a Romaniei va fi cu 10-15% mai mare in acest an fata de anul trecut, pana in jurul cantitatii de 3,6 milioane de hectolitri, iar din punct de vedere calitativ vinul romanesc din productia anului 2017 va fi unul de exceptie, sustine directorul Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, citat de AGERPRES.

"Vinul romanesc din productia acestui an va fi unul de exceptie din punct de vedere calitativ, ideal pentru invechirea in vinotecile cramelor si ale iubitorilor de vin. Cu siguranta, vinurile romanesti vor obtine distinctii numeroase la concursuri internationale datorita calitatii, pentru ca 2017 este an de vinoteca pentru vinul romanesc", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ovidiu Gheorghe.

In ceea ce priveste productia de vin, reprezentantul patronatului estimeaza pentru acest an o crestere la nivel national cu 10 — 15% fata de productia din 2016, pana la un total de 3,6 milioane hectolitri de vin.

"Spre deosebire de anul precedent, inghetul de la sfarsitul lunii aprilie si grindina nu au afectat suprafete semnificative cultivate cu vita de vie la nivel national si nici nu a existat presiune din punct de vedere fitosanitar", precizeaza Ovidiu Gheorghe.

Potrivit datelor PNVV, cea mai mare crestere a productiei de struguri pentru vin este estimata in regiunea Munteniei, zona viticola Dealu Mare, cu circa 20% mai mult in acest an fata de anul anterior, dar si in Dobrogea, unde estimarile actuale arata un plus de 15 — 20%. La fel, podgoriile din Moldova, zona de nord (Cotnari) si zonele Iasi/Vaslui si Bohotin estimeaza ca vor avea o productie de struguri mai mare cu 10%, in timp in zona de sud (Vrancea) a Moldovei productiile pot fi cu 15% mai mari in acest an comparativ cu 2016.

Producatorii de vin estimeaza pentru regiunea Transilvaniei si cea a Banatului o crestere a productiei de struguri cu circa 10% in 2017 fata de 2016.

Pentru regiunea Olteniei, zona Segarcea, cresterea este de 15%, in Samburesti si Mehedinti, un plus de 10 — 15%, iar in zona Corcova, estimarile actuale arata o productie de struguri mai mare cu circa 10% in acest an comparativ cu anul trecut.

In aceste an, culesul strugurilor a inceput mai devreme, in jurul datei de 15 august, in zona viticola Mehedinti (Oltenia), iar in 20 august a debutat in regiunea Banatului, dar si in cea a Olteniei, respectiv in zonele Corcova si Samburesti. In regiunea Moldovei, zona de nord (Cotnari) culesul a inceput in jurul datei de 25 august, iar pe zona de sud (Vrancea) in jurul datei de 28 august. De asemenea, in zona Segarcea (Oltenia) si in regiunea Dobrogei culesul a debutat in prima zi a lunii septembrie, iar pe 4 septembrie in zona Iasi/Vaslui (Moldova). Culesul strugurilor va incepe cel mai tarziu in regiunea Transilvaniei, respectiv in jurul datei de 15 — 20 septembrie 2017.

Anul trecut, Romania a obtinut o productie de vin de 3,267 milioane de hectolitri, cu 10% mai mica decat in 2015 (3,627 milioane de hectolitri) si fata de anul 2014, cand s-au produs 3,75 milioane de hectolitri, si fata de 2013, cand s-a inregistrat o productie record de 5,11 milioane de hectolitri, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Romania a exportat anul trecut in tarile intra si extracomunitare 12.900 tone de vin, insa a importat de aproape patru ori mai mult, respectiv 50.200 tone. Exporturile de vinuri au adus incasari de 20,5 milioane de euro, in timp ce valoarea importurilor de vin s-a ridicat la 47,5 milioane de euro in anul 2016, arata MADR.

La nivel european, Franta estima, la finele lunii august, diminuarea productiei de vin cu 18% in acest an comparativ cu 2016, in principal din cauza valului de frig care a afectat bazinele viticole in primavara.

"Recolta de vin ar putea sa fie una de 37,2 milioane de hectolitri in 2017, adica un nivel inferior cu 18% celui din 2016 si cu 17% sub media din ultimii cinci ani", a precizat Ministerul francez al Agriculturii.

In schimb, specialistii estimeaza ca din punct de vedere calitativ, anul 2017 va fi unul exceptional pentru vinul frantuzesc.

Potrivit cifrelor publicate in primavara de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), vremea nefavorabila din multe regiuni a fost principalul motiv pentru care productia mondiala de vin a scazut cu 3% in 2016, pana la 267 milioane hectolitri. Cu o productie de 50,9 milioane hectolitri, Italia si-a confirmat pozitia de cel mai mare producator mondial de vin, urmata de Franta (43,5 milioane) si Spania (39,3 milioane).

Consumul anual de vin in Romania este de 25 de litri pe cap de locuitor si reprezinta doar jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la peste 50 de litri/locuitor.

Sursa: AGERPRES