Ce mai urmeaza? Somonul modificat genetic naste controverse in Canada
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Vineri, 06 Octombrie 2017 12:31

Dupa o munca de doua decenii, somonul modificat genetic produs de AquaBounty Technologies a fost aprobat, in sfarsit, pentru vanzare in Canada in 2016. De curand a aparut si pe rafturi, generand reactii dintre cele mai diverse, potrivit site-ului Infoomg.ro. Somonul MG al companiei poate creste de doua ori mai mare decat somonul de crescatorie conventional, potrivit Guardian. Cresterea accelerata inseamna ca pestii vor ajunge la dimensiunea adultului in 18 luni, si nu in 30. Acest rezultat este obtinut prin „imbogatirea” somonului de Atlantic cu o gena a hormonului de crestere luata de la somonul Chinook. Compania sustine, de asemenea, ca somonul lor consuma cu 20-25% mai putine alimente per kilogram de carne.

“Vanzarea si discutiile cu potentialii cumparatori demonstreaza clar ca piata doreste pestele nostru si asteptam cu nerabdare sa ne crestem capacitatea de productie pentru a satisface cererea”, a declarat Ronald Stotish, director executiv al AquaBounty, saptamana trecuta.

In pofida perspectivelor pozitive ale companiei asupra pietei, o reactie puternica a fost declansata de mai multe grupuri si organizatii care nu sunt de acord cu ideea de a vinde mancare modificata genetic.
IGA si supermarketurile Costco au postat pe site-urile lor ca nu intentioneaza sa vanda somonul. Grupurile ecologiste sunt indignate de noul produs. GMO Vigilance, o organizatia din Montreal, a declarat pe internet ca vanzarea somonului in Canada „ii face pe canadieni cobai” si crede ca guvernul ar trebui sa introduca o legislatie care sa impuna ca alimentele modificate genetic sa fie etichetate corespunzator. „Primul animal modificat genetic este pe piata, iar consumatorii din Quebec si Canada vor deveni primii cobai fara sa stie. In absenta etichetarii obligatorii, nu putem face o alegere in cunostinta de cauza”, a declarat Thibault Rehn, Coordonator la GMO Vigilance, potrivit CNBC.
Lucy Sharratt, de la Canadian Biotechnology Action Network, a declarat: “Compania nu a dezvaluit unde au fost vandute fileurile de somon GM sau in ce scop si suntem socati sa descoperim ca au intrat pe piata in acest moment”, scrie Guardian.
”Consideram ca masurile de evitare a amestecarii cu somonul salbatic din Atlantic sunt inadecvate si odata ce exista o contaminare genetica, somonul salbatic este schimbat pentru totdeauna. Acesta ar fi un experiment urias si nu vom cunoaste consecintele “, a declarat Mark Butler, de la Centrul de actiune pentru ecologie.
AquaBounty sustine insa ca pestele lor este steril si este crescut doar in tancuri fara iesire la mare. Actuala cantitate de somon GM care a fost vanduta in Canada provine din Panama, dar compania incearca sa extinda operatiunile de crestere in zona insulei Prince Edward, situata pe coasta de est a Canadei, a raportat Guardian.
Autoritatile de reglementare din Canada spun ca au existat patru ani de testare, in care nu s-au evidentiat informatii nutritionale negative si au considerat ca noul produs la fel de sigur ca somonul conventional din Atlanticul. In plus, au ajuns la concluzia ca nu ar fi necesar sa se eticheteze special somonul respectiv.
In 2015, Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente (USFDA) a aprobat somonul MG, dar a emis o interdictie privind importul si vanzarea acestuia doua luni mai tarziu, precizand ca este necesar sa se stabileasca orientari clare privind etichetarea, inainte de a putea merge mai departe cu produsul.
Activitatea de cercetare asupra somonului modificat genetic a fost initiata in 1982 de catre un grup de oameni de stiinta canadieni.

Sursa: Infoomg.ro