Parchet european pentru anchetarea fraudelor cu fonduri europene
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 19:16

Parlamentul de la Strasbourg a aprobat crearea unui Parchet European pentru combaterea fraudei cu fonduri europene. 456 de alesi au votat "pentru" noua instanta, 115 impotriva, iar 60 s-au abtinut. Parchetul va avea competenţe şi in Romania, potrivit TVR.ro. Parchetul european ii va investiga si urmari penal pe cei care comit infractiuni ce prejudiciaza bugetul Uniunii. Acum acest lucru poate fi facut doar de autoritatile nationale, jurisdictia terminindu-se la granite.

Noua instanta antifrauda va avea competente numai in cele 20 de state membre care au acceptat sa participe la o asa-numita "cooperare consolidata". Printre ele se afla Romania, Bulgaria, Germania, Franta sau Spania. Opt state europene - printre care Olanda, Polonia si Ungaria - nu participa, dar se pot alatura in orice moment cooperarii daca doresc.

"Stabilirea unui procuror european este fara indoiala o parte fundamentala a integrarii europene in privinţa dreptului penal. Aceasta necesitate provine din numeroasele acte ilegale comise. Potrivit datelor Comisiei Europene, in fiecare an bugetele naţionale pierd aproape 50 de miliarde de euro venituri din TVA din cauza fraudei transfrontaliere", a spus Barbara Matera, raportor Parlamentul European.

Parchetul va avea un procuror sef si procurori din statele participante, dar si o structura descentralizata, cu procurori delegati in fiecare stat membru. Va viza in special fraudele in cazul fondurilor structurale europene si va avea competente in privinta depistarii fraudelor cu TVA - pentru sume de peste 10 milioane de euro.

Biroul central va fi in Luxemburg si ar putea deveni operational in 2020.

Sursa: TVR.ro