Legumele romanești care ar putea ajunge branduri recunoscute in Europa
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 11 Octombrie 2017 22:26

Fermierii romani incearca sa patrunda in lumea selecta a produselor cu denumire de origine controlata, potrivit stirileprotv.ro. Ei apeleaza la ajutorul Uniunii Europene pentru certificarea oficiala a brandurilor locale, cum ar fi merele de Voineasa, prunele de Samburesti si usturoiul de Copalau. Toate au o aroma specifica si mari sanse sa ajunga pe rafturile magazinelor din toata Europa. Gogosarul de Gradinari si prunele de Samburesti ar putea ajunge in scurt timp branduri de tara recunoscute in toata Europa. Producatorii din cele doua comune din Olt au demarat procedurile pentru certificarea produselor si spera ca de la anul sa isi vanda marfa in supermarketuri. Din acest soi de gogosari, localnicii pregatesc un bulion special, pe care il folosesc la varza calita, sarmale si fasole batuta.

Acum, autoritatile locale trebuie sa demonstreze ca samanta “Gogosarului de Gradinari” este cultivata doar aici, de zeci de ani, si nu a fost combinata cu alte soiuri.

Ioana Mihai, primar Gradinari: “Are niste carcateristici diferite de gogosarul traditional/este mai gustos. Si de asta ne-am gandit sa ne certificam cu acest produs.”

In aceeasi situatie se afla si comuna Samburesti. Prunele din livezile localnicilor sunt dulci-acrișoare si sunt uscate in cuptoare traditionale. Oamenii isi amintesc cu nostalgie de vremurile in care trimiteau fructele la export direct din livada in tarile arabe, fosta Uniune Sovietica sau Germania. Acum spun ca se lupta sa supravietuiasca pe pietele locale invadate de produse de import de slaba calitate.

La Botosani, primii pasi pentru certificarea la nivel european a unei alte marci locale, usturoiul de Copalau, au fost deja facuti. Oamenii au infiintat deja o asociatie pentru toti cultivatorii de usturoi si spera ca, cel mai tarziu in primavara anului viitor, usturoiul lor sa fie certificat si protejat la nivel european.

Ciprian Ivanaov, primar comuna Copalau: “Usturoiul de Copalau este un usturoi ecologic. Calitatea lui este data de sol, s-a eliberat un buletin de analize care arata continutul de micro-elemente din sol este absorbit de usturoi ii da calitatile gustative. Nu este atat de iute. Este mai aromat.”

Mihai Moisa, cultivator de usturoi: “Este utilizat de persoane cu afectiuni cardio-vasculare, pentru reducerea tensiunii arteriale, se mai foloseste in anumite tincturi pentru rani.”

Romania are mai multe produse cu denumire de origine controlata, cum ar fi “Novacul afumat din Țara Barsei”, “Telemeaua de Ibanești” si ″Magiunul de Topoloveni”. Obtinerea acestui certificat ii ajuta pe agricultori sa-si protejeze produsul si sa fie singurii care il fabrica si il pun pe piata.

Sursa: stirileprotv.ro