Camara de la Munte: dulceturi si siropuri naturale, facute in inima Apusenilor
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 12 Octombrie 2017 21:27

Mestesugul, traditionalul, lucrul handmade, toate ni-s tare dragi. Amu, cand se-mpletesc cu pasiunea, implicarea si mai presus de toate, dragostea pentru natura, e lucru de povestit. Astazi urcam la peste 1200 m altitudine si deschidem Camara de la Munte pentru a-i gusta bunatatile. Si avem de unde alege: dulceturi si siropuri 100% naturale din fructe si plante de la munte, ce cuprind parca in ale lor borcane nu doar gusturi inconfundabile si arome de altadata, ci si aerul curat al Apusenilor, pentru ca povestea incepe aici, in inima falnicilor Apuseni, scrie Vegis.ro.

Camara de la Munte este afacerea Elei si a lui Sebastian, sot si sotie care, dupa un an petrecut impreuna pe meleaguri canadiene, au simtit ca tot mai bine este acasa.

Intorsi din strainatate, tanarul cuplu a ridicat in comuna Marisel Cabana Motilor unde, pana in ziua de astazi, isi delecteaza oaspetii cu dulceturi si siropuri din afine, visine, coacaze, flori de soc si papadie, caise, merisoare, catina, menta, cimbrisor, capsuni si alte daruri ale naturii.

Calitatea si gustul bunatatilor savurate de oaspetii cabanei nu au trecut neobservate, asadar pasul catre Camara de la Munte nu a fost decat unul firesc:

“A venit o vreme in care oaspetii nostri au inceput sa ceara dulceata si sirop si pentru acasa, asa ca am tot extins activitatea pana la nivelul la care, in 2012, am pus la cale o retea de distributie a lor”.

Astazi, orice pofticios din Ardeal, Maramures, Oltenia sau Moldova poate gusta din produsele Camarii; acestea sunt comercializate inclusiv online, fiind disponibile si pe site-ul vegis.ro.

Dulceturi si siropuri din flora Apusenilor

Retetele care stau la baza produselor sunt simple, traditionale, asa cum au fost transmise din generatie in generatie, iar fructele si plantele sunt culese chiar din zona comunei Marisel de catre insusi Ela si Sebastian, dar si de catre localnici care sunt rasplatiti pentru munca depusa.

De la fierberea fructelor in oala, ambalarea in sticle si borcanase, etichetare si legarea cu sfoara a produsului finit, intregul proces este unul 100% manual si implica o atentie sporita la detalii.

“Retetele sunt cele de dulceata si sirop. Ar fi frumos sa spun ca sunt de la Marisel, insa sunt cele clasice, folosite de mamele si bunicile noastre. […] Special ar fi doar sufletul pe care il punem atunci cand le preparam. […] Chiar am facut un calcul si ne-am dat seama ca fiecare borcan trece prin mana cuiva de 8 ori pana ajunge pe raft.”

Produsele Camara de la Munte sunt atat cu zahar, cat si fara zahar, dar nu contin indulcitori artificiali; totul este natural si simplu, asa cum ar trebui sa fie.

Daca vrei sa gusti din vremurile de altadata, sa iti aduci aminte de copilarie si sa savurezi un produs 100% romanesc, handmade si natural, neaparat trebuie sa cauti pe rafturile Camarii de la Munte; cu siguranta vei gasi ceva pe placul tau.

Sursa: Vegis.ro