Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, facilitati pentru beneficiarii de finantari
PDF Email
Scris de Lidia Truica
Joi, 19 Octombrie 2017 22:04

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM–uri (FNGCIMM) lanseaza o serie de facilitati destinate beneficiarilor garantiilor emise – persoane fizice sau juridice eligibile pentru diferite forme de finantare garantata. Incepand din 20.10.2017, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 2644/29.09.2017, FNGCIMM accepta extrasele de Carte Funciara in format electronic, obtinute de beneficiari prin solicitarea on-line de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, simplificand major procesul de solicitare a garantiei.

De asemenea, potrivit unui comunicat al institutiei, venind in sprijinul IMM-urilor, FNGCIMM poate procesa direct Certificatele de Atestare Fiscala emise de ANAF in format electronic. Alaturi de interogarea in timp real a bazelor de date agregate, noua facilitate contribuie la reducerea numarului de documente solicitate antreprenorilor in vederea acordarii garantiei.

« Ne dorim ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sa isi consolideze misiunea de baza, de sprijin al mediului de afaceri romanesc, intr-o maniera adaptata tendintelor tehnologice actuale, urmata de majoritatea partenerilor nostri institutionali. Integram permanent noi atribute de digitalizare in procesele noastre operationale, ne concentram pe simplificare si debirocratizare pentru a putea raspunde asteptarilor beneficarilor garantiilor FNGCIMM – persoanele fizice, antreprenorii sau beneficiarii publici » a declarat Alexandru Petrescu (foto), Director General FNGCIMM.

Proiectul de simplificare a proceselor de acordare a garantiilor, atat catre persoanele fizice, in cadrul Programului Prima Casa, cat si catre persoanele juridice care solicita o forma de finantare bancilor partenere are drept obiectiv optimizarea duratei de procesare a documentelor si, implicit, imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de FNGCIMM tuturor categoriilor de beneficiari.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumenteaza programe guvernamentale destinate relansarii economice, dezvoltarii mediului de afaceri, precum si crearii si sustinerii de locuri de munca, functionand ca o societate comerciala pe actiuni, cu actionar unic statul roman, sub supravegherea prudentiala a Bancii Nationale a Romaniei.
Garantia FNGCIMM SA - IFN este de maxim 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.
FNGCIMM SA - IFN colaboreaza cu 30 institutii financiare in baza unor conventii de lucru. Garantia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichida garantie, platibila in maxim 90 zile de la solicitarea de plata a finantatorului, insotita de documentatia completa, fata de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.
FNGCIMM SA - IFN asigura o acoperire teritoriala nationala, raspunzand solicitarilor intreprinzatorilor prin toate cele 4 sucursale, 5 reprezentante si 3 filiale. In baza apartenentei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociatie ce reuneste peste 40 de fonduri de garantare si contragarantare din 22 de tari europene si Turcia), FNGCIMM functioneaza dupa reguli si principii europene.