Cum se face dulceata de aronia, cel mai nou produs natural, fara zahar, inventat de „mamica magiunului de Topoloveni“
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 02 Noiembrie 2017 21:54

Aronia este considerata cel mai puternic fruct cu proprietati antioxidante, extrem de bogat in nutrienti si vitamine, insa foarte putin cunoscut in Romania. Dulceata de aronia este cel mai nou aliment functional obtinut de Bibiana Stanciulov, furnizoarea de dulceturi a Casei Regale a Romaniei. Produsul, indicat inclusiv diabeticilor, n-are zahar, scrie adevarul.ro.

Aronia, un fruct inrudit cu macesele, s-a clasat pe locul intai in topul cercetarilor referitoare la cantitatea de antioxidanti organici, in SUA. Creste si in Romania, dar nu poate fi inacdrat in categoria fructelor populare, in ciuda multiplilor nutrientiilor pe care-i contine. Unul dintre motive este gustului nu tocmai dulce. Cunoscuta intreprinzatoare Bibiana Stanciulov, posesoarea certificatului de Indicatie Geografica Protejata acordat de Comisia Europeana pentru Magiunul de prune Topoloveni, a facut din acest fruct astringent si amarui, un deliciu dulce, fasa sa adauge niciun. gram de zahar Astfel, dupa preparatul similar din topinambur, care a deschis linia dulceturilor fara zahar, produs care a obtinut Medalia de argint la Monde Selection, in Bruxelles, si dupa celebrul produs obtinut anul trecut, dulceata din momordica, leguma recunoscuta ca insulina verde, in 2017, fabricuta din Topoloveni a lansat „Dulceata Topoloveana din Aronia”. un alt produs 100% natural - fara E-uri, fara conservanti, fara gluten - care intrunste niste principii fara rabat pe care Bibiana stanciulov si le-a stabilit de cand a decis sa se implice in industria alimentara.

„Dezvoltam printre argeseni un cult al plantatiilor ”

 

Se aprovizioneaza de aproape, de a producatori locali care si-au daptat culturile la cerintele fabricutei sale de produse naturale. „Cred , fara falsa modestie , ca am reusit sa dezvoltam printre argeseni un cult al plantatiilor ”altfel”, astfel incat am cumparat, direct din plantatie, fructele aronia. Probabil ca in timp se vor dezvolta aceste culturi, deoarece aceste fructe sunt adevarate farmacii naturale si pot fi folosite ca adjuvante in diverse afectiuni ale noastre”, a explicat, pentru Adevarul, Bibiana Stanciulov.

„Obtinem produse mult mai sanatoase decat in gospodaria proprie”

Procesul tehnologic prin care din acest fruct amarui iese savuroasa dulceata e unul complicat si de durata. „In fabrica noastra obtinem produse mult mai sanatoase decat in gospodaria proprie, deoarece reusim sa controlam temperatura de fierbere astfel incat toate efectele benefice ale fructelor se transfera in produsul final. Ceea ce afirmam este demonstrat prin analizele pe care le efectuam la institute acreditate si prin premiile internationale pe care le-am obtinut cu majoritatea produselor noastre. Procesul tehnologic este foarte dificil deoarece aceste fructe sunt foarte mici si trebuie sortate cu multa atentie, iar pentru a anula din gustul intens astringent si usor amarui se impune folosirea cu multa atentie a sucului natural din mar. Gustul final al dulcetii Topoloveana din aronia, se aseamana usor cu cel al cireselor amare. Procesarea in suc natural din mar accentueaza capacitatea antioxidanta a dulcetii deoarece se combina flavonoidele -antioxidantii din mar - cu antioxidantii din aronia (contin de 15 ori mai multi antoxidanti decat afinele sau rodiile”, mai spune Bibiana Stanciulov.

Daca, in mod normal, in industrie, obtinerea unei dulceti dureaza 20 de minute, aici, procesul tehnologic dureaza pana la 48 de ore, dar reuseste sa pastreze antioxidantii si nutrientii acestor fructe. De aceea, produsul obtinut este unul functional. „Aronia este fructul unui arbust inrudit cu macesul si este sursa bogata de vitamine naturale si betacarotenoizi, marind astfel capacitatea de aparare a organismului prin prevenirea infectiilor bacteriene si virale ; fructele contin tanin, zaharuri , vitaminele C , B1, B2, B3, PP, E si C. Prin procesarea la temperatura menajanta, dulceata Topoloveana din Aronia pastreaza toate caracteristicile benefice ale fructului. Din studiile stiintifice rezulta ca prin actiunea puternic detoxifianta, aronia incetineste imbatranirea, este un remediu natural in pierderea memoriei; sindromul metabolic; diabet; diverse forme de cancer; scade nivelul colesterolului din sange; regleaza tensiunea arteriala; este utila ca si tonic pentru combaterea stresului si a oboselii. Fara a fi un panaceu universal, langa o alimentatie corecta si un mod de viata in care miscarea are un loc important, dulceata noastra de aronia este un bun adjuvant pentru ridicarea calitatii vietii”mai spune Bibiana Stanciulov.

Noua dulceata a fost deja prezentata la cateva targuri de profil. „Lansarea acestei dulceti a fost la targul de toamna din Constanta si, spre bucuria noastra, in luna octombrie au coincis doua targuri internationale , INDAGRA si Targul din Tallinn. Acum participam la un targ inedit ”Targul Creatiei Feminine ” organizat de CREART. Felicitam organizatorii pentru ideea originala. Ne-am bucurat de o apreciere deosebita in toate locatiile unde am avut posibilitateasa comunicam direct cu consumatorul pentru a ii prezenta beneficiile”, mai spune Bibiana Stanciulov.

„Pe piata locala este foarte multa concurenta neloiala

Dulceata naturala de aronia poate fi gasita in in magazinele proprii din Bucuresti sau sau la magazinul online, unde pretul este foarte apropiat de costul de productie si unde exista garantia ca produsele sunt cele originale. „ Din pacate, pe piata locala este foarte multa concurenta neloiala prin copierea multor elemente de pe eticheta noastra, ceea ce conduce la o falsa comparatie a preturilor noastre cu ale altor producatori care doar ne-au furat, sub diverse forme, imaginea. Ca semn distinctiv si foarte onorant pentru noi este stema Casei Regale a Romaniei pe toate etichetele noastre ceea ce defineste calitatea noastra de Furnizori ai Casei Regale a Romaniei” Trebuie precizat ca fabrica Bibianei Stanciulov, Sonimpex Topoloven, este furnizor al Casei Regale a Romaniei din 2010.

Sursa: Adevarul.ro