Importurile de alimente, la raport: O treime din consumul de struguri vine din import. „Strainii dispun de camere frigorifice in care ii pot pastra mai mult, pentru noi e scump.“
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Luni, 06 Noiembrie 2017 16:32

Romania a importat anul trecut 45.800 de tone de stru­guri, in valoare de 41,2 mil. euro, potrivit datelor Eurostat, im­porturile reprezentand o treime din consumul intern de stru­guri al Romaniei, potrivit calculelor ZF bazate pe statis­ticile oficiale. Pretul mediu la care au fost importati strugurii a fost de 4 lei pe kilogram, potrivit calculelor ZF, principala sursa de aprovizionare fiind Italia. Italienii au trimis anul trecut stru­guri in Romania in valoare de 9,7 mil. euro, ceea ce repre­zin­ta 30% din valoarea totala a importurilor de struguri din 2016.

„Noi nu avem soiurile care vin din import. Plus ca noi avem struguri doar in perioada septembrie-decembrie, iar din import vin struguri de masa in perioada in care noi nu avem, adica 7-8 luni pe an. Strainii au si soiuri mai rezistente si dispun si de camere frigorifice in care pot pastra strugurii mai mult timp. Pentru noi e scump si nu putem sa-i tinem mai mult de o luna si jumatate“, a declarat pentru ZF Mugurel Bucataru, care detine o plantatie de vita-de-vie de 50 de hectare in Panciu, judetul Vrancea.

Sursa: ZF.ro