Ministerul Agriculturii vrea sa sprijine multiplicarea raselor de porci romanesti Bazna si Mangalita
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 07 Noiembrie 2017 23:48

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si-a propus sa creasaca productia de carne de proc din rasele romanesti Bazna si Mangalita, prin sprijinirea fermelor de subzistenta care detin intre 5 si 20 de porci din aceste rase autohtone, potrivit Zf.ro. In acest sens, reprezentantii MADR vor realiza in perioada urmatoare un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal in vederea implementarii acestui program.

„Programul este initiat de catre Agentia Nationala pentru Zootehnie si se adreseaza fermelor de subzistenta cu un efectiv de la minim 5 capete la 20 de capete si isi propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate in conservare (Bazna si Mangalita), cresterea si multiplicarea grasunilor in regim traditional, realizarea unui ansamblu de exploatatii specifice”, se arata in comunicatul emis de MADR

Prin acest program MADR vrea sa asigure necesarul de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

Romania importa de 7 ori mai multa carne de porc fata de cat exporta, potrivit celor mai recente date Eurostat aferente anului 2016, ceea ce face ca aproape jumatate din consumul national de carne de porc sa fie asigurat din importuri.

Anul trecut Romania a importat carne de porc in valoare de 343,5 mil. euro si a exportat de doar 48,9 mil. euro, rezultand astfel un deficit comercial in sectorul carnii de porc de peste 294 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

Romanii importa carne de porc in special din Spania, o tara care a vandut carne de porc in Romania in valoare de 87,8 mil. euro, fiind responsabila de un sfert din totalul importurilor de carne de porc din 2016.