O cooperativa agricola din Cluj vinde lapte si bovine vii de peste 5 milioane de euro anual. „Ne-am organizat in cooperativa ca sa putem sta la masa cu bogatii."
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 21 Noiembrie 2017 21:57

Cooperativa agricola Somes Aries, cu sediul in Apahida, judetul Cluj, formata din circa 70 de mem­bri, livreaza zilnic circa 30.000 de litri pe lapte si trimite lunar circa 200 de bovine spre abatorizare si 75-100 de vitei la export. „Ne-am organizat in cooperativa ca sa putem sta la masa cu bogatii. Rolul nostru este sa adunam pro­duc­tiile in ciorchine ca sa le punem mai bine in valoare. Fara asociere, juma­tate dintre membrii cooperativei ar fi dis­parut. Cand negociem materiile prime agricole pentru 10.000 de hec­ta­re obtinem oferte cu intre 15% si 50%mai ieftine decat ar putea ne­gocia un fermier individual”, a spus Dan Tandea, presedintele coope­rati­vei agricole Somes Aries.

Dimensiunea medie a unei fer­me din cadrul cooperativei este de 70 de hectare cu tot cu pasune, fiecare membru avand in medie 60-70 de capete de bovine, potrivit presedin­telui cooperativei Somes Aries.

Cooperativa agricola din Cluj isi valorifica productia de lapte prin propria fabrica de lactate, Fabrica de Branzeturi Transilvania, prin inter­me­diul fabricii Unilact, care apartine unui membru al coope­rativei, iar o parte din productie o vinde procesa­torilor de lactate Romfulda si FrieslandCampina.