Afacerea cu dulceata 100% naturala. Cum a reusit o moldoveanca sa transforme reteta bunicii intr-un produs traditional
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 21 Noiembrie 2017 22:31

Mihaela Rusu, din Botosani, a reusit sa transforme o veche reteta de dulceata a bunicii dintr-un sat de pe malul Prutului, intr-o delicatesa recunoscuta la nivel national. Este vorba despre o dulceata de trandafiri 100% naturala si cu un gust unic. Totodata, botosaneanca a creat in satul natal o intreaga afacere cu produse derivate din petale de trandafiri, scrie Adevarul.ro.

Mihaela Rusu, o femeie stabilita in Iasi, in cautarea unui loc de munca, a redescoperit o reteta traditionala a bunicilor, chiar pe malul Prutului, in satul natal al familiei sale, la Manoleasa, in judetul Botosani. Este vorba despre o dulceata la care putini s-ar gandi cand vorbesc de extremul nord, de temperaturi scazute si de traditii agricole clasice. Mai precis, este un deliciu aparte facut din petale de trandafiri orientali, cu radacini in misteriosul si indepartatul Damasc. Dulceata este facuta la fel ca acum un secol, din petalele trandafirilor care cresc chiar pe malurile Prutului, in apropierea lanurilor cu grau si porumb, pe loturile detinute odinioara de inaintasii Mihaelei Rusu. Dulceata de pe malurile Prutului are un gust special, care i-a impresionat si pe oficialii de la Ministerul Agriculturii. Mai mult decat atat, acestia, convinsi de autenticitatea si unicitatea acestei delicatese nord-moldave, au hotarat in 2015 sa acorde recunoastere nationala dulcetii de la Manoleasa si sa o treaca in randul produselor traditionale romanesti. Asa s-a nascut „Deliciul Mihaelei“, o poveste despre vointa, reintoarcere catre vechile traditii si transformarea unei mosteniri pretioase intr-o reteta de succes. „Este un lucru extraordinar. Cine se gandea la plantatii de trandafiri pe malul Prutului? Ei bine, ea a facut si acest lucru, si noi, ca judet, mai avem un produs traditional de care putem fi mandri“, remarca Cristian Delibas, directorul Directiei Agricole Botosani.

Intoarcerea catre origini

Povestea afacerii cu dulceata traditionala de trandafiri incepe, de fapt, in municipiul Iasi, in anul 2014. In acea perioada, botosaneanca Mihaela Rusu, stabilita cu familia de multi ani in Iasi, cauta cu disperare un loc de munca. Esecul nu a doborat-o. Din contra, a facut-o sa se gandeasca la o rezolvare a situatiei cu resursele pe care deja le avea. Mai precis, cu o bucata de pamant pe care familia sa o detinea in comuna Manoleasa, judetul Botosani, chiar pe malurile Prutului.

„Ma gandeam sa fac o afacere si asa mi-am adus aminte de o reteta a bunicilor mei din satul Iorga, comuna Manoleasa. De altfel, aceasta afacere s-a nascut din dorinta de a pastra o reteta mult apreciata in familia noastra, si anume reteta de dulceata de trandafiri. M-au inspirat si trandafirii care cresteau mereu pe langa casa bunicilor. Bunica facea mereu dulceata din petalele lor si cozonac cu trandafiri, o adevarata delicatesa din aceasta zona. Copilarind la tara, in satul Iorga, un loc in care, de demult, aproape fiecare familie avea in gradina sau in fata casei cativa butasi de trandafiri de dulceata, am reusit sa-mi aduc aminte de la bunica secretele dulcetii autentice“, explica Mihaela Rusu.

A investit 3000 de euro la inceput

Pentru a dezvolta o afacere cu dulceata de trandafiri, Mihaela nu se putea rezuma doar la tufa de trandafiri din fata casei bunicilor. Tocmai de aceea, in 2014, a inceput si o adevarata campanie de informare pentru a pune bazele unei plantatii de trandafiri. „Dispunand si de timp, am hotarat impreuna cu familia sa infiintam o plantatie de trandafiri de dulceata. Asta se intampla in 2014. Aveam la tara, in comuna Manoleasa, pamantul bunicilor si am am infiintat acolo plantatia. Bineinteles, prima data am facut o documentare in toata regula. M-am interesat asupra datelor tehnice, soiurilor, am si vazut cateva plantatii si abia apoi am facut investitia“, marturiseste Mihaela Rusu. Initial, investitia a constat in achizitionarea butasilor de trandafiri si in amenajarea unei bucatarii in care sa fie preparata dulceata. Au fost cumparati 500 de butasi si apoi plantati pe o suprafata de 10 ari. Soiul de trandafir ales a fost Rosa Damascena, un trandafir bulgaresc, cel cu petale parfumate si foarte bogate, explica Mihaela Rusu. De altfel, acest soi creste inalt pana la un 1,8 metri in al treilea an si este renumit pentru parfumul sau. Afacerea a presupus o investitie de 3.000 de euro in butasi si amenajarea unei bucatarii la standardele cerute, spune Mihaela.

Deliciul bunicii transformat in ”Deliciul Mihaelei”

Munca pe plantatia de tradafiri este migaloasa si grea. Luni la rand, Mihaela munceste 8-10 ore pe zi. „Majoritatea timpului, din aprilie pana in octombrie, il petrec in satul Iorga, comuna Manoleasa, din judetul Botosani, unde am plantatia de trandafiri. Este o afacere ce presupune, in primul rand, multa munca si dragoste pentru ce fac“, spune antrerprenoarea.

Dulceata de trandafiri pe care o produce Mihaela Rusu este traditionala, dupa reteta bunicii si, ne asigura producatoarea, este 100% naturala. „Este o reteta a bunicii mele, foarte putin modificata. Are, bineinteles, secretele ei. Fiecare gospodina din Manoleasa avea secretul ei la dulceata. Bunica avea si ea, la randul ei. Florile sunt spalate, iar apoi sunt uscate. In cele din urma, se rup petalele , se pun la macerat, impreuna cu apa si cu zahar. Apoi se fierbe amestecul. Atat va pot spune. Restul e secret“, precizeaza Mihaela Rusu. Dulceata a primit si un brand: „Deliciul Mihaelei“ si a ajuns sa fie recunoscuta la nivel national, ca produs traditional, de catre Ministerul Agriculturii, si a fost inscrisa in 2016 in Registrul National al Produselor Traditionale, la pozitia 543. „Au fost multe momente dificile. Cel mai important a fost obtinerea atestatului de produs traditional pentru dulceata. Inceputul, ca orice inceput, a fost, bineinteles, greu, mai ales ca investitiile au fost realizate din fonduri proprii“, spune Mihaela Rusu.

Lupta pentru piata de desfacere

Cel mai greu aspect este distributia. In momentul de fata, Mihaela Rusu isi vinde produsele pe un site specializat, dar si in magazinele cu specific traditional din tara. Totodata, Mihaela participa la targurile cu produse traditionale. „Cea mai grea problema este desfacerea. Este greu sa te faci cunoscut si sa intri in reteaua de distributie a marilor magazine“, semnaleaza Mihaela Rusu. Totusi, botosaneanca nu se gandeste sa industrializeze nimic. Doreste ca totul sa ramana o afacere cu produse traditionale. ;

Otetul de trandafiri, urmatorul produs atestat

Afacerea Mihaelei Rusu a evoluat, iar in prezent, gama de produse s-a diversificat. Din petalele de trandafiri, prin mijloace naturale, Mihaela Rusu face si otet, apa de trandafiri, dar si ceai din petale uscate. De departe, cel mai interesant este otetul din trandafiri, obtinut prin metoda clasica de fermentare. „Nu maceram petalele in otet si alcool. Facem o reteta de otet care sa fie bland cu pielea si il maceram in drojdie, zahar si foarte putin otet, timp de o luna. Este rosu, de la petalele de trandafiri“, precizeaza Mihaela Rusu. Otetul de trandafiri, spune producatoarea este bun contra febrei, durerilor reumatice, durerilor de cap si a oboselii. Mai mult decat atat, poate fi folosit si ca balsam de par. De altfel, botosaneanca lucreaza in acest moment la documentatia pentru atestarea otetului din trandafiri ca produs traditional.

Sursa: Adevarul.ro