Romania are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar importa lapte si smantana de peste 97 mil. euro
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 30 Noiembrie 2017 18:23

Romania are cel mai ieftin lapte crud din UE, dar im­por­ta lapte si smantana de peste 97 mil. euro anual, po­trivit datelor Comisiei Europene (CE) si Eurostat, o si­tua­tie atipica, in contextul in care pretul atractiv al lap­telui din Romania ar putea constitui un motiv sufi­cient de in­temeiat care sa determine fabricile sa creasca gradul de colectare a laptelui de pe plan local si care sa transforme Romania din net importator de lactate intr-un important exportator, scrie ZF.ro.

In luna septembrie a acestui an laptele romanesc se vindea la poarta fermei la 1,37 lei kilogram, la un pret injumatatit fata de pretul laptelui din Cipru, potrivit celor mai recente date publicate de CE. Institutia euro­peana masoara laptele in kilograme, un litru de lapte avand 1,03 kilograme.

„Din efectivul de 2 milioane de bovine, 60% sau mai mult sunt vacile din gospodariile individuale. Taranul are trei vaci acasa, dar productia de lapte nu i-o ia nicio fa­brica pentru ca are lapte neconform, care nu respecta stan­dardele europene privind igiena sau calitatea laptelui, plus ca este foarte greu de colectat. Greu strangi o cisterna de la tarani”, a spus crescatorul de vaci de lapte Claudiu Davitoiu din judetul Ilfov, proprietarul Agroindaf Afumati.

Doar in jur de 20% din laptele produs in Romania ajun­ge sa fie prelucrat in fabrici, potrivit statisticilor oficiale.