Unde e agricultura romaneasca? Intr-o tara producatoare de cartofi, am ajuns sa importam cartofi de 30 mil. euro şi sa exportam de numai 0,5 milioane euro
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Vineri, 16 Februarie 2018 15:15

Romania importa cartofi de peste 30 mil. euro anual, deşi produce mai multi cartofi decat pot manca romanii, o situatie pe care specialiştii din piata o pun pe seama lipsei spatiilor de depozitare scrie ZF.ro „La ora actuala majoritatea cartofilor sunt aduşi din import pentru ca producatorii nu au spatii de depozitare. Fara spatii de depozitare, vara cartofii se strica, iar iarna ingheata“, spune Peter Kiss, proprietarul fermei de cartofi Solfarm din judetul Covasna.

 

La un consum mediu anual pe cap de locuitor de 95,5 kilograme de cartofi, populatia Romaniei, de 19,7 mil. locuitori, are nevoie de productie de 1,9 mil. tone de cartofi pentru a-şi asigura necesarul de consum din productia interna. Romania produce insa circa 3 mi­lioane de tone de cartofi anual, cu un milion de tone mai mult decat consuma.

 

Chiar şi 2017, un an cu productii agricole foarte bogate in care Ministerul Agriculturii a anuntat un randament re­cord la hectar la cultura de cartofi, Romania a importat in primele 10 luni din an circa 119.000 de tone cartofi pen­tru care a platit peste  25,4 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.

In primele 10 luni din 2017, Romania a importat cartofi la un pret mediu de 980 lei pe tona, un pret dublu fata de pretul cartofilor autohtoni in perioada de recoltare.

Sursa: ZF.ro