Sky Greenes Farms din Singapore este prima ferma pe verticala din lume care functioneaza ca o afacere

Ferma are 120 de turnuri de aluminiu si sticla cu o înaltime de 9 metri . Poate produce circa o tona de legume pe zi, dar deocamdata productia este ceva mai mare de o jumatate de tona pe zi. Singapore este un stat cu o suprafata foarte mica si nu produce decat 7% din necesarul sau de legume. Asa ca Sky Greens Farms vine în întampinarea dorintei consumatorilor de a avea legume proaspete. Legumele produse aici sunt cu 40% mai scumpe decat cele importate dar si asa acestea pur si simplu se „evapora” de pe rafturile super-marketurilor. Deocamdata se produc doar trei feluri de legume, salata verde, varza chinezeasca si o specie de brocolli. Ferma cauta investitori pentru ridicarea altor 300 de turnuri-ferma în viitorul apropiat.

Legumele sunt amplasate pe niste rafturi orizontale mobile, asezate pe un suport vertical în forma literei A.  Din 8 în 8 ore , fiecare asemenea raft trece printr-o baie de nutrienti si apa, care asigura legumelor resursele organice.

Totul este gandit din perspectiva eficientei economice dar în limita unui impact cat mai redus asupra mediului.

Omul de stiinta corean Choi Kyu Hong – a realizat un prototip de ferma verticala care produce legume organice în localitatea Suwon din Coreea de Sud.

Pentru a dovedi ca fermele verticale sunt o solutie pentru satisfacerea cererii de alimente a unei populatii într-o crestere continua (conform datelor ONU, pentru 2050 se estimeaza ca vor fi circa 9 miliarde de oameni), Choi Kyu Hong a pus la cale un prototip functional. Într-o cladire sera de trei etaje, pe o suprafata de 4.800 de metri patrati,cultiva salata verde. Pentru a obtine legume cat mai organice, în sera verticala din Suwon nu se utilizeaza pesticide între semanat si recoltat. Apa folosita este reciclata. Resturile vegetale sunt folosite la obtinerea composturilor pentru substratul organic. Cu toate aceste masuri ecologice ferma se dovedeste a fi mult mai productiva decat o sera orizontala în care se folosesc tehnologii uzuale.

Un alt deziderat urmarit este independenta energetica a fermelor verticale. Se folosesc panouri fotovoltaice si turbine eoliene în acest scop. Omul de stiinta corean este convins ca nu e departe ziua în care acest tip de sere vor asigura legume proaspete în aglomeratiile urbane.

În New-York se vor construi primi 21 zgarie-nori ferma

Pentru  ca serele pe verticala propuse de profesorul Dickson Despommier de la Universitatea Columbia sa devina realitate, comunitatea new-yorkeza face un efort financiar de peste 60 de milioane de dolari. Cladirile vor fi circulare, din fier si sticla protejate cu un strat transparent din oxizi de titan. O asemenea cladire va asigura legumele pentru 50.000 de oameni. Substratul pentru culturi se va face din deseuri urbane biodegradabile, iar apa folosita va fi reciclata prin osmoza inversa. Fermele zgarie-nori vor fi dotate cu instalatii de irigare care imita ploaia. Nu se vor folosi insecticide.

Serele vor fi independente din punct de vedere energetic; panouri solare, turbine eoliene si centrale pe biomasa vor fi folosite pentru nevoile energetice. Apa din condens va fi îmbuteliata si folosita ca apa de baut. Cele 21 de turnuri vor produce o cantitate de legume echivalenta cu cea a 235 de hectare cu sere. Acelasi proiect va fi folosit în Dubai si în Olanda.

Proiectul Shenzhen Asian Cairn Farmscraper – cladiri mixte unde vor locui oameni, dar se va face si agricultura!

Acest proiect impresionant a fost realizat de firma franceza de arhitectura Vincent Callebaut Architects. Conform acestuia, în metropola chineza Shenzhen vor fi construite sase cladiri. Vor avea aspectul unor pietre slefuite de rau, asezate una peste alta, într-un echilibru ce ar parea extrem de fragil. Pe langa designul uimitor, cladirile ar urma sa asigure, dincolo de spatii de locuit sau birouri, zone în care vor fi cultivate legumele si fructele necesare rezidentilor. Fiecare cladire va fi alcatuita din trei eco-spirale intercalate care se vor ridica spre nori. Este un prototip ”verde”care include panouri solare si turbine eoliene pentru independenta energetica. Apele uzate vor fi reciclate cu ajutorul unor lagune cu plante etc. Un adevarat oras inteligent, au tinut sa precizeze francezii care au realizat planurile.

Datorita hiperdezvoltarii urbane din China, astfel de cladiri ar putea oferi solutia pentru un mediu mai curat. De altfel, statul chinez a fost acuzat deseori ca trateaza cu iresponsabilitate mediul înconjurator. De aceasta data, însa, acest proiect imobiliar nu a lasat loc decat uluirii si laudelor.

Faptul ca oamenii cauta si gasesc solutii pentru viitor e o speranta ca specia umana este pregatita pentru o cursa cat mai lunga.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *