AGROSTAR sustine orice proiect care poate avea o contributie la imbunatatirea conditiilor de munca ale agricultorilor si ocuparea fortei de munca in agricultura, mai ales că, in prezent, cadrul legislativ din Romania pune in dificultate sindicatele care doresc semnarea contractului colectiv de munca. Practic, agricultura este singura ramura care nu are un contract colectiv de munca. Speram ca in urma discutiile pe care le purtam cu factorii guvernamentali aceasta problema sa se rezolve. In acest proiect AGROSTAR este implicata doar prin acordarea unui sprijin pentru realizarea proiectului, nu si financiar”, declară presedintele AGROSTAR, Niculae Stefan.

 

Tinta principala a proiectului este sectorul agricol, unde numarul de muncitori si angajti nu este suficient, si sa ofere posibilitatea de schimb de experienta transnationala precum si exemple de bune practici pentru schemele existente de securitate sociala in unele din statele membre mai vechi tarilor partenere.

Analiza noastra asupra situatiei sistemului de securitate sociala in Agricultura arata ca exista multe provocari care trebuiesc trecute. Pe de alta parte, dialogul social si relatiile industriale reprezinta instrumente pentru cautarea si gasirea de solutii pentru o protectie sociala mai buna pentru muncitorii si anagajatii din acest sector’’, declara Svetla Vasileva, presedintele federatiei care coordoneaza proiectul.

In cadrul acestui proiect se va realiza un studiu asupra situatiei sistemului de securitate sociala si a schemelor sociale existente pe diferite sectoare de activitate existente in tarile partenere pentru a strange, a analiza situatia curenta si a compara practicile din tarile partenere in cadrul proiectului. Rezultatele acestui studiu, sedintele regionale de lucru si conferinta europeana vor fi impartasite cu grupurile tinta pentru a identifica solutii bune si posibile pentru o dezvoltare eficienta a schemelor de securitate sociala in agricultura prin actiuni ale partenerilor sociali.

Aceste actiuni vor promova procesul de dialog social prin lansarea de mecanisme eficiente pentru o dezvoltare sustenabila a agriculturii cu locuri de munca sigure si atractive si va inspira idei si va da sugestii de imbunatatire a legislatiei (atat la nivel European cat si la nivel national) in cadrul securitatii sociale.

In perioada 12-14 mai 2014 a avut loc, la Bucuresti o prezentare a proiectului la care au participat reprezentanti ai tarilor partenere.

AGROSTAR, infiintata in 1990, este cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol din Romania, cu peste 50.000 de membri din domeniile vegetal, cresterea animalelor, avicultura, legumicultura si pomicultura etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *