Akhal Teke este animalul national al turkmenilor

Alaturi de cainele ciobanesc Alatai. Acesti cai isi au originea in Turkmenistan. Au niste calitati remarcabile care ii fac unici in lume. Sunt de o frumusete iesita din comun-aproape ca sunt coborati din „o mie una de nopti”. Cunoscatorii spun despre Akhal Teke ca sunt cei mai frumosi cai din lume.

Este una din cele mai vechi rase de cai

Cu o origine cunoscuta de peste 3.000 de ani se situeaza doar in spatele Pur Sangelui Arab din acest punct de vedere. Sunt descendenti directi ai vestitilor cai massageti. Cai folositi de getii cei mari – triburi de geti care au ajuns pana in Asia centrala. Akhal Teke erau cunoscuti in Persia cu numele de cai Nisaesani. In „Historia” lui Herodot, parintele istoriei, exista un pasaj graitor despre acesti minunati cai „Atunci au aparut zece din caii sacri, carora li se mai spune si Nisaeani, toti impodobiti cu hamuri stralucitoare. Veneau din marile campii Nisaeane din tinuturile mezilor, unde sunt cai nemaivazuti altundeva”

In lume mai sunt doar 3.500 de cai din aceasta rasa

Cartile de origine au fost inchise din 1975 pentru a se pastra cat mai curata aceasta rasa. Au culoarea galbena si, mai ales, un blond-alb, aproape „metalizat”, cunoscut sub numele de „cremello”- o culoare intalnita doar la Akhal Teke. Coama este scurta, la unii chiar inexistenta. Sunt pur si simplu de poveste. Te astepti sa le descoperi aripile si aproape cauti in iesle jaraticul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *