“Ca urmare a circulatiei libere a animalelor in cadrul comertului intracomunitar cu animale vii, produse si subproduse de origine animala, precum si din cauza migratiei pe distante scurte a mistretilor in cautarea unor conditii de mediu favorabile, pesta porcina africana poate constitui, in timp, o amenintare si pentru tara noastra, se arată intr-un comunicat de presa al Autoritătii Veterinare.

ANSVSA precizează ca a informat si instruit serviciile sanitare veterinare de la nivel national, prin structurile implicate in controlul bolilor, centrele locale de combatere a bolilor, asociatiile profesionale ale medicilor veterinari, cu privire la recunoasterea bolii si la masurile care trebuie aplicate in cazul aparitiei unei suspiciuni.

De asemenea, au fost informati si fermierii, operatorii economici, asociatiile de crescatori de animale si admistratorii fondurilor de vanatoare, carora li s-au distribuit materiale informative despre pesta porcina africana.

“Avand in vedere ca avertizarea din timp a publicului este esentiala pentru mentinerea unui nivel ridicat de constientizare si de alerta timpurie in cazul suspiciunii unor evenimente de natura epidemiologica la animale, ANSVSA informeaza, si pe aceasta cale, despre pesta porcina africana si conduita care trebuie urmata in cazul unei suspiciuni de boala”, se arata in comunicatul ANSVSA.

Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, nu afecteaza omul.

Procentul de imbolnăviri si mortalitate este foarte ridicat, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii si a restrictiilor impuse comertului cu porci vii si produse si subproduse provenite de la porci.

In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la boala a durat lungi perioade de timp.
Pana in prezent, boala nu a fost niciodata confirmata in Romania.

In vederea unei interventii rapide si eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetatenii sunt rugati sa contribuie la depistarea si anuntarea timpurie a cazurilor de boala şi sa comunice oricarui medic veterinar de libera practica imputernicit, medicului veterinar oficial sau directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judeţene, orice caz la porcinele domestice si salbatice care prezinta semne de boala, sau unde a observat o crestere a imbolnavirilor sau a cazurilor de moarte.

Prin urmare, orice cetatean care vine in contact cu porcii domestici si salbatici si recunoaste urmatoarele semne de boala, trebuie sa anunte imediat autoritatile sanitare veterinare pentru a lua masurile necesare in cel mai scurt timp:

– mortalitatea ridicata, aproape de 100%, interveniti într-un timp extrem de scurt;
– temperatura foarte ridicata (40,5 – 42 ◦C) si stare febrila;
– roseata sau invinetire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului;
– lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers, care pot aparea cu 24-48 de ore inaintea mortii;
– vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi;

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin:

– hranirea porcilor cu resturi de la bucatărie, cand originea carnii de porc folosita la gatit nu este cunoscuta;
– vectori biologici (capuse din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi);
– vectori infectati ca: vehicule, haine, adaposturi in care a evoluat boala.
– sange, tesuturi, secretii si excretii de la animalele bolnave sau moarte;
– animale care au trecut prin boala si răman purtatoare de virus.

Pentru aceasta boala nu exista tratament si nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise si distruse, iar proprietarii vor fi despsgubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.

Administratorii fondurilor de vanatoare si vanatorii trebuie sa anunte directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene gasirea de porci mistreti bolnavi sau morti pe raza fondurilor de vanatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *