Cooperativa Agricolă Euro Furnica și-a dublat numărul de membri în doar câteva luni de la înființare
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Sâmbătă, 31 Iulie 2010 22:24
Forme asociative - Asociatii ale producatorilor si procesatorilor

Cooperativa Agricolă Euro Furnica din Slatina, județul Olt, care produce și procesează lapte provenit de la vaci, oi și capre, dar și carne și-a dublat numărul de membri în doar câteva luni de la înființare. Dacă în luna martie, când a fost înregistrată, avea șapte membri acum are 15.

„Am gândit și am pus în practică un program de dezvoltare pe domenii distincte, dar cu activități complementare astfel încât să asigurăm dezvoltarea fiecărei ferme în parte. Cooperativei îi revine doar datoria de a asigura inputurile fiecărei ferme (material săditor, semințe, utilaje agricole etc) și desfacerea produselor”, a declarat pentru agro-consultanța.ro președintele Cooperativei Euro Furnica Vasile Buzatu.

 

 

Astfel, fermierii din cooperativă care se ocupă cu culturi vegetale asigură furajele pentru crescătorii de animale. În acest fel cooperativa obține de la furaje până la produsele finite. Potrivit lui Vasile Buzatu, produsele sunt obținute în sistem tradițional cu respectarea tuturor condițiilor de igienă.

Toți membrii cooperativei procesează laptele în două fabrici de mici dimensiuni

„Cooperativa are două fabrici de procesare a laptelui, una la ferma Redea, care aparține SC Furnica Omonimi și una în județul Covasna, la Ghidfalău, la ferma lui Zsolt Almos. Produsele sunt obținute în fabrici de mici dimensiuni dotate cu aparatură de la Nova Banat. Aici își procesează laptele toți membrii cooperativei. O astfel de fabrică, de mici dimensiuni, costă circa 1,7 miliarde lei vechi, investiție ce este amortizată în aproximativ șapte luni”, declară președintele Euro Furnica.

Produsele Euro Furnica se vând atât în rețele locale de magazine, cât și în București, în piețele volante organizate de Federația AGROSTAR, al cărei membru este cooperativa.

Vasile Buzatu susține că împreună cu directorul general al societății Nova Banat, Rasvan Irimescu, a întocmit un program de implementare a 300 de astfel de făbricuțe la nivel național, însă proiectul s-a pierdut prin sertarele de la Parlament. „Ministerul Agriculturii a aprobat proiectul anul trecut și urma să fie aprobat de Parlament, dar nu s-a mai auzit nimic de el.

Ce face o cooperativă pentru membrii săi

• furnizează proiectele de construcție și obține autorizațiile

• întocmește dosarele pentru obținerea finanțărilor și a fondurilor nerambursabile

• furnizează dotările tehnice pentru halele de îngrășare și material genetic

• furnizează rețetele de hrană și componentele furajere

• valorifică producția obținută

Condiții

• țăranul rămâne proprietarul animalelor și pământului

• în locul cotelor de producție, pentru participarea la cooperative se plătesc contribuții - comisioane modice din cifra de afaceri (2-4%)

• cooperativele sunt conduse democratic, participanții votându-și conducătorii (Consiliu de Administrație și președinte)

Avantaje

• se asigură o exploatare mai eficientă a pământurilor și fermelor de animale

• se reduc costurile cu materia primă (se cumpără în cantități mari, cu reduceri)

• se asigură desfacerea producției

Ultima actualizare în Miercuri, 01 Septembrie 2010 10:16