Odată rezolvată problema banilor, s-a trecut la dotarea unității cu mașini și utilaje agricole de ultimă generație, dar și la reducerea personalului. Astfel, de la 216 salariați, după doar o lună de la preluare, în 2004, au rămas doar 119 angajați. „Fondul de salarii se ridica la două miliarde de lei vechi. Acum avem un fond de salarii de 1,10 miliarde lei vechi, în condițiile în care salariile au crescut cu până la 60%”, a  adăugat Cătălin Roșculete.

Se produce doar la comandă și la cererea pieței

O altă măsură a fost regândirea structurii culturilor. „Nu se mai produce nimic de dragul de a produce. Totul se produce la comandă sau la cererea pieței. În ultimii ani am introdus rapița, care este una dintre cele mai bănoase culturi, mazărea, iar întreaga gamă de sămânță de grâu este din soiuri de mare productivitate, foarte cerute de producătorii agricoli”, a menționat directorul SCDA Caracal.

Stațiunea are la ora actuală șase cercetători renumiți pe plan intern și internațional și tematica de cercetare este mai vastă. SCDA Caracal face cercetare pentru toate firmele interesate și având în vedere rezultatele bune ale proiectelor și veniturile sunt pe măsură. „Colegii de la cercetare au înțeles  foarte bine ce înseamnă economia de piață. Din 2004 până acum s-au derulat șase proiecte câștigate în competiții naționale, trei proiecte finanțate de Banca Mondială și s-au încheiat peste 200 de contracte de cercetare, atât cu firme din țară, cât și din afara țării”, a adăugat Cătălin Roșculete.

Investiție de două milioane de lei într-un campus studențesc

În toamna acestui an, SCDA Caracal începe amenajarea unui campus studențesc cu opt dormitoare, unde pot veni 30-35 de studenți pe serie, sală de mese, spații de recreere de 250 metri pătrați, inclusiv o bibliotecă, un teren de fotbal și unul de tenis, parc. „Sperăm ca într-o lună să începem lucrările și să le finalizăm cel mai târziu în primăvara anului viitor. Noi vrem ca lucrările să fie gata în această toamnă.  Investiția se face din venituri proprii, nu de la bugetul de stat”, a precizat Roșculete.

Obiectele de activitate ale Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal

-testarea noilor genotipuri de plante agricole românești și străine în vederea omologării și zonării la: grâu comun și grâu durum, triticale, orz, orzoaică, porumb pentru boabe, sorg de boabe, floarea soarelui, soia, mazăre, lucernă, raigras aristat, iarbă de Sudan, mei, etc;

-producerea de sămânță din categoriile biologice superioare, multiplicarea și comercializarea la culturile de: grâu, orz, porumb, floarea soarelui, rapiță, lucernă;

-elaborarea de tehnologii și perfecționarea unor secvențe tehnologice pentru cultura cerealelor și plantelor tehnice;

-fundamentarea tehnologiei fertilizării cerealelor și plantelor tehnice;

-cercetări privind perfecționarea metodelor de prognoză și combatere a buruienilor în culturile de câmp;

-studiul biologic al unor dăunători și patogeni de importanțăeconomică deosebită din culturile de cereale, leguminoase pentru boabe, plante tehnice și furajere;

-popularizarea noilor genotipuri de cereale, leguminoase, plante tehnice și furajere și prezentarea în câmpuri demonstrative a noilor tehnologii și secvențe tehnologice.

Structura culturilor în anul 2009-2010

-grâu: 1.083 ha

-rapiță: 933 ha

-orz: 75 ha

-porumb consum: 200 ha

-floarea soarelui consum: 20 ha

-mazăre: 150 ha

-orz primăvară: 22 ha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *