“Atunci, tata a cumparat doua familii de albine, prin divizare a ajuns la patru familii, au trecut si iarna si de la an la an le-a inmultit. Cand am deschis eu ochii in stupina, aveam 10 ani si tata deja avea 40 de familii de albine. Il ajutam, desi nu mi-a placut de la inceput”, a declarat pentru agro-consultanta.ro Danut Puisoru.

Acum, dupa aproape 30 de ani de apicultura,este unul dintre marii apicultori din Romania, are 600 de familii de albine si este si presedintele Asociatiei Apicultorilor Profesionisti “Albina Ramniceana” și presedintele Sindicatului Apicultorilor“. Pentru a ajunge aici, spune ca a fost nevoie de multa munca. “Cand aveam 14 ani, tatal meu a facut un accident vascular cerebral si asa am hotarat sa ma implic mai mult. Era entuziasmul celui tana si nu ascultam, am facut multe greseli, dar am invatat foarte mult din greselile pe care le-am facut si asta m-a ajutat. Cand m-am insurat, tatal meu mi-a facut cadou cele 75 de familii de albine pe care le avea. Nu am facut scoala, am fost autodidact. Am citit foarte mult. Ca sa fii un bun apicultor trebuie sa stii de toate. Ceva matematica, de toate. Apicultura nu e pentru oricine. Dovada este faptul ca multi renunta pentru ca nu stiu nimic despre aceasta activitate, despre cum trebuie ingrijite albinele, despre costurile pe care le presupune apicultura”, spune Danut Puisoru.

Peste 200.000 de euro investiti in atelierul de tamplarie

Apicultorul povesteste ca in 1996 a luat primul imprumut si in fiecare an si-a dezvoltat afacerea. Pe langa activitatate cu stupii, a deschis si un atelier de tamplarie, unde produce tot ce este necesar pentru apicultura. A investit peste 200.000 de euro in acest atelier, bani obtinuti prin credit, dar investitia a meritat. Asta il ajuta si atunci cand productia de miere este mai mica si deci veniturile sunt mai mici. Compenseaza cu vanzarea de produse de tamplarie. Investitiile pe care le-a facut in familiile de albine si in tot ce presupune activitatea la stup, nu le-a cuantificat, pentru ca le-a realizat cu pasi mici si pe masura ce numarul de familii crestea si necesarul de investitii crestea. Cel mai probabil, insa acestea depasesc 500.000 de euro. In apicultura, Danut Puisoru declara ca profitul vine abia dupa 10 ani. Si asta cu multa, multa munca si rabdare. 

Trecerea anilor i-a adus si ajutoare, pe cei doi fii ai sai, care vor duce mai departe afacerea. Unul a studiat zootehnia, iar celalalt este si el student si se specializeaza in marketing alimentar. Dar, tatal nu putea ramane mai prejos decat fii. Asadar, Danut Puisoru a făcut și el facultatea de management si marketing“. Am o energie extraordinara, care cred ca de la albine vine. Albinele, te relaxeaza, iti dau energie, sanatate, te invata sa fii disciplinat, corect”, declara Danut Puisoru.

Mierea lui Danut Puisoru ajunge in tari precum Japonia si Germania

Mierea pe care o produce o vinde procesatorilor si de la acestia ajunge nu doar in tara, ci si in Japonia, Germania si alte tari. Spune ca nu o vinde el direct pentru ca asta ar insemna sa aloce timp si bani in plus. “Si eu, ca si alti apicultori vrem ca mierea noastra si se vanda in tara noastra, pentru ca in prezent in magazine se vand multe produse care numai miere nu sunt. Romanii merita sa consume o miere de calitate. Potentialul melifer al acestei tari este foarte mare”, a conchis Puisoru.

Apicultorul vinde anual si 300 de familii de albine si 200-300 de roiuri. Se mandreste cu faptul ca are si o ferma de elita. Nu doar ca se ocupa de apicultura, dar preda si cursuri celor care vor sa se apuce de aceasta activitate si acorda consultanta. Pentru acest an, daca se mentin aceleasi conditii meteo, Puisoru estimeaza o productie de miere ceva mai mica, ceea ce le-ar permite apicultorilor sa cresca preturile, mai ales ca in ultimul an s-a inregistrat o scadere a pretului la miere, datorita cantittilor mari de pe piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *