CE a aprobat prelungirea perioadei de tranziţie pentru 40 unităţi din industria alimentară din România până la data de 31 decembrie 2011
PDF Email
Scris de Lidia Truica
Marţi, 23 Noiembrie 2010 15:39
Companii - Companii

Statele membre UE au aprobat în unanimitate cererea României privind prelungirea perioadei de tranziție pentru unele unitați din industria alimentară, urmând  ca documentul să fie publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, după finalizarea procedurilor.

Modificarea Deciziei 2010/89/EU referitoare la măsurile tranzitorii privind aplicarea anumitor cerinţe structurale din Regulamentul 852/2004 şi 853/2004 va fi aplicabilă pentru 40 de unităţi pentru care s-a solicitat prelungirea perioadei de tranziţie şi anume : 36 din sectorul carne, 3 din sectorul peşte şi produse din pescuit şi 1 depozit frigorific.

Cele 40 de unităţi vor avea astfel posibilitatea ca, pînă la sfîrşitul anului 2011, să-şi finalizeze programele de modernizare şi restructurare, să se alinieze standardelor şi cerinţelor Uniunii Europene şi să poată fi autorizate pentru a participa la comerţul intracomunitar.

 

 

Până la finalizarea implementării, produsele obţinute în aceste unităţi, care vor beneficia de prelungirea perioadei de tranziţie vor fi comercializate numai pe piaţa internă, ele fiind marcate cu o marcă de sănătate/ identificare de formă rotundă, diferită de cea ovală, aplicată produselor care provin din unităţi autorizate pentru schimburi intracomunitare.

Reprezentanţii ANSVSA au prezentat la reuniunea Comitetului Permanent pentru Siguranţa  Biologică a Lanţului Alimentar, care a avut loc la Bruxelles în data de 17 noiembrie, argumentele pentru prelungirea a perioadei de tranziţie pentru unităţile respective, în principal acela că procentul de implementare al programele de modernizare şi restructurare depăşea 70% .

În cadrul reuniunii s-a arătat că propunerea de prelungire a tranziţiei a venit ca urmare a solicitării României şi a verificării situaţiei la faţa locului, de către experţi ai  Comisiei Europene, în cursul lunii octombrie.

Ultima actualizare în Duminică, 12 Decembrie 2010 17:49