Autoritățile române au scăpat de sub control pesta porcină africană (PPA), care se răspândește fulgerător de la o zi la alta. Intervenția tardivă și ineficientă pentru a stopa răspândirea bolii cauzează pierderi greu de estimat, iar o revenire a industriei va fi foarte dificilă și va dura mulți ani, scrie Reporter Global, publicație partener exclusiv The Economist în România.

În anii trecuți, România s-a luptat cu pesta porcina clasică, o maladie care nu este la fel de periculoasă și pentru care există vaccin. A fost nevoie de nouă ani ca boala să fie eradicată și să fie ridicată interdicția de export. Abia anul trecut, România a primit liber la exportul de carne de porc, iar acum riscă din nou să intre sub această restricție.

Pesta porcină africană, scăpată de sub control de autorități

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari, Adrian Oros, a declarat pentru Reporter Global că pierderile provocate de pesta porcină africană s-ar putea ridica la cel puțin 3-4 miliarde de euro. Unul dintre marii fermieri, Dimitrie Muscă, a declarat pentru Reporter Global că dacă se va acționa ca până acum, vom ajunge să importăm 100% carne de porc, iar în următoarele luni prețul cărnii de porc se va dubla, concomitent cu scăderea efectivelor de animale.

Nu există incineratoare pentru cadavre

Cum arată situația în România la câteva săptămâni de când PPA se răspândește cu o repeziciune și care este eficiența măsurilor luate în diferite comisii și comitete? Cadavrele de porci din focarele din Satu Mare nu au mai fost ridicate de Protan, singura societate autorizată în acest scop, din data de 17 iulie. Aceeași situație începe să se contureze și în județul Bihor, potrivit informațiilor oferite pentru Reporter Global de directorul executiv al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Stanca Tudor.

În lipsa incineratoarelor care ar fi trebuit achiziționate încă de la aprobarea Planului de combatere a PPA prin HG, în 2016, singura soluție este îngroparea animalelor ucise și a mistreților găsiți morți din cauza bolii. Aici apare însă altă problemă: birocrația. E nevoie de nenumărate avize și măsurători astfel încât aceștia să fie îngropați având siguranța că virusul nu va fi răspândit prin pânza freatică. „Vă imaginați cum ar fi ca virusul să pătrundă în pânza freatică sau când plouă abundent și sunt inundații virusul să se răspândească la scară largă? Pentru că virusul este distrus doar prin expunere la temperaturi de peste 65-70 de grade timp de 60 de minute. La temperaturi scăzute, rezistă foarte bine”, a explicat Adrian Oros. Însă cumpărarea de incineratoare acum e tardivă, deoarece autorizarea unuia durează cel puțin șase luni, ne-a declarat Stanca Tudor.

Mai multe detalii pe Reporter Global

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *