Curs de agricultura ecologica si permacultura
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Vineri, 17 Februarie 2017 11:40
Domenii - EcoAgricultura

Permacultura Strambeni organizeaza curs de permacultura si agricultura ecologica de 2 zile, 25-26 Februarie, ideal pentru fermierii ce cultiva pomi si arbusti fructiferi, legume, cereale, sau cei ce vor sa infiinteze o astfel de ferma.

Teme abordate:
- Tratamentele ecologice
- Fertilizarea ecologica
- Proiectare fermei si a gospodariei in functie de conditii pedo-climatice si de topografie
- Culturi de legume, pomi si arbusti fructiferi pentru fermieri si hobby
- Modele de business cu vanzare directa

Unde este organizat cursul?

Cursul este organizat in Bucuresti, la sediul asociatiei Padurea Copiilor, strada Sarmisegetusa nr 4 (langa spitalul Coltea).

Permacultura? Ce mai e si asta?
Permacultura este un sistem de proiectare bazat pe principii ecologice, iar acest curs prezinta aplicarea permaculturii pe terenurile agricole, fie ca e vorba de gospodarii sau ferme.

Cursul aprofundeaza mai multe teme (vezi specificatii la ziua 1 si ziua 2), dintre care principalele sunt:

Proiectarea terenurilor, fie ca e vorba de ferme sau gospodarii.
Metode de cultivare ecologica a legumelor si pomilor
Metode de fertilizare ecologica.
Controlul bolilor si daunatorilor in agricultura ecologica.
Introducere in sisteme no-till pentru cultura mare.
Bazele programelor de pasunat.

Vezi mai jos prezentarea unui design de permacultura pe o suprafata de 100ha.
https://www.youtube.com/watch?v=BTOXljiD3SI

Rolul unui astfel de eveniment este de a clarifica cu ce se ocupa permacultura, de a introduce bazele teoretice si practice ale designului si implementarii acestuia pe proprietati rurale sau urbane, tinand cont de factorii ecologici, economici, si sociali.

Desi in cele 2 zile doar zgariem suprafata permaculturii, cursul este extrem de intensiv, cu multa informatie condensata, si abordeaza urmatoarele teme, in sesiuni de circa 90 de minute:

Ziua 1

Istoria, eticile si principiile permaculturii
Metodologia de abordare a designului unei proprietati in functie de scara, obiective si nivelul comercial. Introducere in keyline design
Soluri – fertilizare, eroziune, aspecte de ordin fizic, metode biologice de imbunatatire potrivite dimensiunii si culturii
Apa – circuit, precipitatii primite vs precipitatii utile, stocare, metode de irigatie. Paduri/Arbori silvici – importanta, sisteme agrosilvice, perdele forestiere, culturi pentru biomasa, relatia cu cultura umana


Ziua 2

Gradini de legume pentru nevoile proprii – design, stabilire, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, plante companion, plante mai putin cunoscute.
Livezi, gradini silvice, „forest gardens” – design, complexitate, stabilire, succesiune, plante benefice, mentenanta, metode integrate de control al daunatorilor si bolilor, sisteme agrosilvice cu integrarea pasunilor sau culturilor
Inmultirea plantelor perene. Viata in mediul rural – aspecte sociale si economice. Constructii naturale – introducere, folosirea cobului, designul de case eficiente energetic. Permacultura urbana
Permacultura la nivel de ferma – model de business, culturi profitabile in functie de scara, situatia agriculturii din Romania. Directii viitoare, proiecte din tara noastra.
La fiecare tema sunt prezentate exemple practice, si oferite resurse (carti, materiale video) pentru aprofundarea studiului.

Participantii vor putea studia si 2 exemple de design in timpul cursului – unul de ferma, cel de-al doilea, de gospodarie rurala, cat si vedea pe viu schitarea unui design de permacultura.

Sunt incurajate persoanele cu un nivel de documentare (chiar si minim) deja existent despre agricultura, cu proiecte reale, care vor concretiza informatia in ceva fizic.

La sfarsitul cursului fiecare participant isi poate prezenta proiectul individual si intr-un timp scurt se realizeaza designul terenului sau.

Cu cine?
Gabriel Diaconu este un trainer si designer certificat de permacultura, concentrandu-se pe designul de ferme dar cu experienta si pe proprietati mici urbane sau rurale.

In 2011, a initiat proiectul de la Strambeni, unde s-a mutat in 2012, lucrand sa creeze o gospodarie traditionala din zona de campie a Romaniei cat mai rezilienta. Acolo si-a pus in practica cunostintele acumulate despre gradinarit organic, livezi mixte, plante perene, fertilizatori biologici precum compostul si vermicultura, managementul deseurilor si constructii naturale. Un colaj de imagini de la Strambeni poate fi vizualizat aici.
http://permacultura-romania.com/colaj-de-imagini-de-la-permacultura-strambeni-si-alte-proiecte/

Gabriel a facut parte din echipa de 6 luni ce a implementat designul fermei Ridgedale Permaculture, unul din cele mai cunoscute exemple de permacultura la nivel de ferma din Europa. Acolo si-a imbunatatit cunostintele practice si teoretice despre designul profesionist de permacultura, stabilirea sistemelor agroforestiere la scara mare, pasunatul holistic prin rotatie, gradinarit organic, fertilizatori biologici, constructii naturale, managementul deseurilor, administrarea proiectelor si a oamenilor.

Gabriel si-a luat diploma de PDC (curs intensiv de design de permacultura de 2 saptamani) cu Richard Perkins, unul din cei mai experimentati traineri si designeri de ferme din Europa, precum si cea de Management Holistic, curs facilitat de Anders Lerberg Kopstad, fermier norvegian si trainer de Management Holistic acreditat de Institutul Savory.

Ca trainer, Gabriel faciliteaza cursuri introductive in permacultura, si ofera consultanta pentru designul fermelor ecologice si proprietatilor rurale/urbane.

Loc gratuit!
In cadrul cursului este oferit si un loc gratuit.
Daca nu iti permiti cursul din pdv financiar, dar crezi ca ai nevoie de informatia prezentata si vei face ceva util cu ea, nu ezita sa dai un mail la adresa contact@permacultura-romania.com justificand modul in care societatea sau ecosistemul va beneficia de participarea ta la acest curs. Alegerea participantilor se face pe baza de selectie

Cat costa?
Pretul cursului este de 300 de lei, inscrierea se face doar in momentul achitarii
taxei. Contul bancar este RO44INGB0000999904751567, pe numele Gabriel Diaconu. Inaintea achitarii taxei este necesara o conversatie telefonica, pe numarul 0743 821 685

Participantii sunt rugati sa aduca masa de pranz de acasa, pe care o vom pune la comun.

Ultima actualizare în Joi, 02 Martie 2017 19:57