Sprijnul financiar pentru măsura de agromediu se acordă pentru următoarele pachete:

• P1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 euro/hectar

• P2 – Practici agricole tradiţionale – 58 euro/ hectar

• P3 – Pajişti importante pentru păsări

  • 3.1 – Crex crex – 209 euro/ hectar
  • 3.2 – Lanius minor şi Falco vespertinus – 101 euro/ hectar

• P4 – Culturi verzi – 130 euro/ hectar

Plăţile pentru agromediu sunt stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi sunt acordate, anual, pentru suprafeţele de teren agricol situate în zone eligibile.

Astfel, suprafaţa minimă a terenului utilizat de fermier trebuie să fie de 1 ha şi să fie compusă din parcele agricole de cel puţin 0,3 ha. Fermierii trebuie să respecte pe toate parcelele agricole din exploataţie Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi cerinţele minime privind utilizarea produselor de protecţia plantelor şi a fertilizanţilor. Este important de precizat că fiecare fermier, solicitant al plăţii pentru agromediu, trebuie să ţină evidenţa lucrărilor în fermă prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet în parte. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet pe toată perioada angajamentului, iar în cazul unui control din partea APIA să-l prezinte inspectorilor pe teren.

APIA a lansat în data de 1 martie 2010, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, până la data de 17 mai 2010, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată începând cu data de 18 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *