Dumitru Avadanei este unul dintre cei mai prosperi agricultori din judetul Botosani. Are in administrare peste 2.000 de hectare de teren pe care cultiva cereale. Recent, a devenit primul fermier din regiunea de nord-est a Romaniei care a rascumparat terenuri aflate in proprietatea unor investitori din strainatate. In luna august, si-a dublat practic suprafata disponibila pentru agricultura, cumparand 1.000 de hectare aflate in proprietatea unui danez. „Pana acum doua luni, aveam 1.000 de hectare. Mai apoi, am cumparat pamant de la un strain. Este vorba despre ferma de la Hanesti, de 1.000 de hectare, a danezului Jorgen. As vrea sa cumpar de la ei cat mai mult teren si sa-l cultiv hibrizi de-ai nostri, romanesti“, spune fermierul botosanean. Dumitru Avadanei sustine ca tranzactia a fost anevoioasa. „Am cumparat cu mari eforturi, cu mari piedici. Doar o singura banca a acceptat sa ma crediteze pentru acest“, adauga antreprenorul. „A molipsit“ mai multi fermieri In jurul lui Avadanei s-au grupat si alti investitori agricoli din zona, deveniti prosperi in ultima perioada. Acestia formeaza o asociatie, deocamdata informala, centrata pe dezvoltarea suprafetelor cultivate cu soiuri romanesti. Cercetatorii vorbesc despre Botosani ca fiind judetul cu unul dintre cele mai fertile soluri din Romania. Din acest motiv, dar si datorita pretului scazut de achizitie, judetul moldav a fost un magnet pentru investitorii straini. Pana in 2015, peste 20.000 de hectare de teren fertil din judetul Botosani au fost cumparate de antreprenori italieni, americani, danezi sau germani. In ultimii doi ani insa, investitorii romani au inceput sa recastige teren. Preturile de achizitie au crescut, iar localnicii sunt mai putin dispusi sa-si instraineze pamantul.

„Hibrizii romanesti sunt rezistenti la seceta“

Pe de alta parte, Dumitru Avadanei este cunoscut la nivel national pentru strategia prin care si-a propus sa ajunga, la moment dat, sa cultive exclusiv hibrizi romanesti de cereale, obtinuti in laboratarele de cercetare ale Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea, judetul Calarasi. Avadanei cultiva porumb si soia pe un lot experimental-demonstrativ de un hectar, iar semintele obtinute le vinde inclusiv in strainatate. Are 13 soiuri de porumb hibrid romanesc si trei soiuri de soia hibrida romaneasca. „Fac loturi de hibridare de mult timp. Lucrez din anii ‘70 si promovez hibrizii romanesti in primul rand pentru ca sunt roman, pentru ca m-am nascut si hranit din acest pamant”, spune Dumitru Avadanei. Specialisii locali apreciaza initiativa agricultorului. „Sunt mai multi hibrizi care au fost testati la noi in zona. Merita sa fie vazut si recomand celor care vor sa opteze pentru producerea de samanta sa analizeze calitatile acestui lot demonstrativ“, precizeaza Cristian Delibas, seful Directiei Agricole Botosani. De altfel motivul pentru care Dumitru Avadanei a optat pentru aceasta solutie are temeiuri stiintifice.

Plante rezistente la seceta

„Hibrizii romanesti sunt adaptati conditiilor pedo-climatice din Romania. Cel mai important, hibrizii romanesti sunt rezistenti la seceta. Mai ales aici, in nordul Moldovei, ne confruntam cu o seceta cumplita. Hibrizii straini au o concentratie mare de siliciu, nu sunt asa rezistenti si, pe deasupra, nici animalele nu le mananca cocenii. Important este ca, la porumb, hibrizii romanesti au capacitatea de a retine apa, ceea ce-i face performanti la seceta“, detaliaza Dumitru Avadanei. Agricultorul botosanean spune ca nu doar hibrizii de porumb sunt deosebit de performanti, ci si graul romanesc. „Soiul de grau numit Glosa, tot de la Fundulea, detine suprematia in Europa. S-a spus ca ce este romanesc este rau si oamenii au inceput sa cumpere soiuri straine. Nu sunt insa nici pe departe la fel de performante ca cele romanesti, mai ales pentru noi, aici, pentru clima si solurile din Romania“, adauga Avadanei. Dumitru Avadanei a reusit „sa-i molipseasca“ si pe multi fermieri de pe malul Prutului. Multi dintre acestia cultiva acum hibrizi romanesti. „De patru ani merg pe «Paltinul» (n.r. – soi hibrid de porumb romanesc) si este neintrecut aici. Da cele mai bune rezultate, inclusiv pe seceta“, spune un fermier in varsta din zona Manoleasa.

Banii platiti pe seminte, folositi pentru cercetare

Strategia fermierilor din Botosani, de a cumpara seminte romanesti de cereale, este benefica pentru Institutul de Cercetare de la Fundulea. „De 20 de ani, cercetarea romaneasca in domeniu, la inaltime odinioara, a fost lasata in paragina. Nu este finantata, iar cercetatorii au salarii de mizerie. Doar pasiunea ii mai face sa lucreze. Tocmai de aceea, incercam sa finantam Institutul de la Fundulea si cercetarea romaneasca in acest domeniu. O parte din banii obtinuti din semnintele vandute de noi, merg drept redeventa la statiune, pentru finantarea cercetarii“, spune Dumitru Avadanei. Acest fapt este recunoscut si de directorul de la Fundulea. „Dupa Revolutie, cercetarea romaneasca a fost considerata o Cenusareasca. Nu am mai avut finantare de la bugetul statului. Ne intretinem din venituri proprii, adica vanzare de seminte si redeventa fermierilor“, spune Pompiliu Mustatea, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare de la Fundulea.

Sursa: adevarul.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *