Românii se înghesuie la fonduri europene pentru agropensiuni, deși multe dintre cele existente sunt scoase la vânzare din cauza crizei
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 11 August 2010 15:04
Domenii - Fonduri europene

În cadrul sesiunii de cereri de proiecte ce s-a desfășurat în perioada 01 - 30 iulie 2010, Oficiile Județene de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) au primit 590 de cereri de finanțare, cu o valoare totală (finanțare publică și privată) de peste 159 de milioane euro pentru Măsura 313 – „Încurajarea activităților turistice”, potrivit datelor transmise miercuri de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).

Numărul mare de proiecte se înregistrează în contextul în care tot mai mulți proprietari de pensiuni au scos la vânzare unitațile de cazare, întrucât din cauza crizei nu mai au clienți.

 

 

Dintre acestea, cele mai multe solicitări, 388 de cereri de finanțare, în valoare de 119 de milioane euro, se referă la componenta structurilor de cazare (pensiuni, cabane, etc), iar 162 de cereri, cumulând 28 de milioane euro, vizează componenta legată de finanțarea centrelor de informare turistică.

 

Pentru această sesiune au fost disponibile fonduri în valoare de 136 de milioane de euro. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanțarea unui proiect de incurajare a activităților turistice este de 200.000 de euro.

Până în prezent pentru Măsura 313 au fost depuse 1.401 de cereri de finanțare conforme cu o valoare totală de 243,15 milioane de euro. Dintre acestea, 634 de proiecte, în valoare 115,52 milioane de euro, au fost selectate pentru a primi finanțare. Până în acest moment, APDRP a încheiat contracte de finanțare cu 594 de beneficiari, voaloarea publică a acestor contracte însumând peste 104 de milioane de euro.

Măsura 313  - „Încurajarea activităților turistice” face parte din Axa III –Îmbunătățirea calității vieții în zonele rurale și diversificarea economiei rurale” și are ca obiectiv general dezvoltarea activităților turistice în zonele rurale care să contribuie la creșterea numărului de locuri de muncă și a veniturilor alternative, precum și la creșterea atractivității spațiului rural.

Obiectivele specifice ale Măsurii 313 se referă la crearea și menținerea locurilor de muncă prin activități de turism, în special pentru tineri și femei, la creșterea valorii adăugate în activități de turism, la crearea, îmbunătățirea și diversificarea infrastructurii și a serviciilor turistice, cât și la creșterea numărului de turiști și a duratei vizitelor acestora.

Obiectivele operaționale vizează creșterea și îmbunătățirea structurilor de primire turistică la scară mică, dezvoltarea sistemelor de informare și promovare turistică, crearea facilităților recreaționale în vederea asigurării accesului la zonele naturale de interes turistic.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 313 sunt micro-întreprinderile, dar și persoane fizice neînregistrate ca agenți economici care se vor angaja ca până la data semnării contractului de finanțare să se autorizeze. De asemenea, beneficiari eligibili pot fi și Comunele, prin reprezentanții lor legali, Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară realizate doar între comune și organizațiile non-guvernamentale, în condițiile în care aplică pentru proiecte de interes public și negeneratoare de profit, acest lucru putându-se realiza numai în cadrul componentelor „c” și „d” ale acestei măsuri.

Investițiile eligibile în cadrul Măsurii 313 sunt împărțite pe patru componente.

Componenta „a” a acestei măsuri se referă la  investiții în infrastructura de primire turistică și anume la construcția, modernizarea, extinderea și dotarea structurilor de primire turistice (structuri agroturistice și alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-întreprindere) având până la 15 camere. Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finanțate prin această măsură cu funcțiuni de cazare sunt vilele, bungalow-urile, cabanele turistice, campingurile, satele de vacanță, popasurile turistice, căsuțele tip camping, pensiunile turistice și agroturistice, etc

A doua componentă (componenta „b”) se referă la investiții în activități recreaționale. Astfel, aici se încadrează investițiile private în infrastructura turistică de agrement independentă sau dependentă de structura de primire turistică precum spații de campare, amenajări de ștranduri și piscine, achiziționare de mijloace de transport tradiționale pentru plimbări, trasee pentru echitație, inclusiv prima achiziție de cai în scop turistic (cu excepția celor pentru curse și competiții) și asigurarea adăposturilor acestora, rafting etc.

Investițiile în infrastructură la scară mică precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice, ș.a. reprezintă cea de a treia componentă (componenta „c”) a Măsurii 313.

Prin ultima componentă se poate primi finanțare pentru dezvoltarea și marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural - componenta „d”. Așadar, este eligibilă elaborarea materialelor promoționale precum prima editare a materialelor în scopul promovării acțiunilor turistice (broșuri de prezentare, panouri de informare, etc).

Ultima actualizare în Joi, 19 August 2010 13:36