Declaratiile anuale privind cotele de lapte se depun de la 1 aprilie
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 02 Aprilie 2014 15:41
Domenii - Fonduri europene

 

Operatorii care achiziţioneaza lapte, precum si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe trebuie sa depuna, incepând cu data de 1 aprilie 2014, declaratiile anuale privind livrarile, respectiv vanzările directe, efectuate in anul de cota.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) le aminteste fermierilor ca anul actual de cota se incheie la 31 martie 2014, iar declaratiile anuale trebuie completate si depuse la centrele APIA pana la data de 14 mai 2014, inclusiv, fara penalizari. Declaratiile trebuie depuse de catre producatorii care detin cota pentru vanzări directe si de catre operatorii care achizitioneaza lapte de la producatori.

Detinatori de cota pentru vanzari directe trebuie sa completeze declaratia anuala conform datelor din Caietul fermierului. In functie de cota de vanzari directe detinută, Caietul fermierului este de doua tipuri: tip A (pentru producatorii care detin cota mai mare de 5.000 de kilograme) si tip B (pentru o cantitate mai mica de 5.000 de kilograme).

 

Producatorul care detine cota pentru vanzări directe trebuie sa depuna declaratia anuala chiar daca nu a comercializat lapte sau produse lactate in cursul anului de cota.

Cei care nu depun in termenul legal stabilit declaratia anuala privind cantitatile comercializate, vor fi penalizati cu retragerea cotei individuale de lapte la rezerva nationala. Cotele individuale nu vor fi retrase daca producatorii detinatori de cota vor transmite, pana pe data de 21 iulie 2014, impreuna cu declaratia anuala si o justificare scrisa, datata si semnata, asupra imposibilitatii transmiterii acestei declaratii in termenul legal.

Cumparatorii de lapte trebuie sa depuna la centrele judetene APIA declaratia anuala privind cantitatea de lapte achizitionata in anul de cota 2013/2014, termenul limita fiind tot 14 mai 2014.

Pentru cumparatorii de lapte care nu depun la termen declaratia anuala privind cantitatile achizitionate, sunt calculate penalitati pentru fiecare zi calendaristica de intârziere, incepand cu data de 15 mai.

Penalitatea reprezinta suma corespunzatoare taxei datorate pentru o depasire de 0,01% din cantitatile de lapte care i-au fost livrate de producatori pentru fiecare zi calendaristica de intarziere. Aceasta suma poate sa fie cuprinsa intre 100 si 100.000 de euro. In egala masura, cumparatorul de lapte care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la detinătorii de cota, prin retragerea aprobarii.

 

Ultima actualizare în Miercuri, 14 Mai 2014 19:06