Fără calitate și cantitate nu e loc în supermarket

Cooperativa Legumicola Pleșoiu a fost înființată în anul 2007 de 15 legumicultori. În același an a fost recunoscută ca Grup de producători de către Ministerul Agriculturii și a început discuțiile cu supermarket-urile și marii angrosiști pentru valorificarea producției. Să reușești să-i convingi pe marii comercianți să-ți cumpere marfa nu este însă un lucru ușor, întrucât aceasta trebuie să îndeplinească o serie de criterii, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Mai exact, un grup de producători, ca să poată să-și vândă marfa avantajos, aceasta trebuie să fie în cantități mari și să aibă aceeași calitate, să fie omogenă.

„ La momentul respectiv am reușit să încheiem contracte, dar pentru că de cele mai multe ori calitatea nu era cea cerută și nici cantitățile nu erau suficiente în 2008 membrii grupului și-au propus să înceapă modernizarea și au trecut la adoptarea unor tehnologii superioare. Tot în 2008 am încheiat contracte avantajoase cu furnizorii de input-uri și am început modernizarea infrastructurii de producție, a solariilor în special. Dar nu a fost suficient. Din cauza lipsei unui spațiu de depozitare adecvat  am încetat livrările către supermarket-uri și am început să lucrăm cu magazinele mai mici”, a declarat pentru agro-consultanta.ro Florin Ciobanu.

„Vrem să devenim un jucător important pe piața legumelor din România”

Suprafața pe care o dețin în prezent membrii Legumicola Pleșoiu este de 65 ha, din care 40 ha spații protejate (solarii). Membrii grupului au înțeles că pentru a fi performant trebuie să investești și unii au în derulare proiecte cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Pot accesa însă și fonduri la nivel de grup, ceea ce va face, cel mai probabil, în toamna acestui an, și Legumicola Pleșoiu. „ Vom investi cei aproximativ un milion de euro pentru a deveni competitivi. Vrem să devenim un jucător important pe piața legumelor din România. Pentru viitor,  avem în vedere și o unitate de procesare a produselor care nu pot fi vândute în stare proaspătă”, spune directorul executiv al Cooperativei Legumicola Pleșoiu.

Unii agricultori preferă să vândă la samsari pentru câțiva lei în plus

În prezent, au cereri depuse pentru a deveni membrii ai Grupului încă 225 de mici fermieri din zonă, cu o suprafață însumată de 240 ha, din care 90 ha de spații protejate. Cererile acestora urmează să fie puse în discuție în cadrul Adunării Generele. Funcționarea unui grup de producători s-a dovedit însă a fi un lucru dificil în România unde samsarii umblă din poartă în poartă, iar oamenii preferă de multe ori să le vândă lor marfa pentru câțiva lei în plus, față de cât primesc dacă își valorifică producția prin intermediul grupului. „Am mai avut experiențe nefericite când fermieri care vroiau să facă parte din grup își vindeau produsele la samsari. Ar trebui să avem pârghiile de a stabili un preț măcar săptămânal al produselor. Cu cât sunt mai mulți membrii situația este mai greu de gestionat. O să analizăm cererile și o să vedem dacă este oportună primirea de noi membrii”, spune Florin Ciobanu.

O altă problemă întâlnită este aceea că oamenii nu au acte pe terenurile pe care lucrează. Mulți dintre ei lucrează pământuri ale rudelor sau pamânturi moștenite, dar pe care nu pot să demonstreze cu acte că le lucrează ei. Una din cauzele pentru care nu au acte pe terenuri ar fi costurile ridicate. Acestea sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă un grup de producători. La acestea s-ar mai putea adăuga lipsa totală a facilităților fiscale de care beneficiază fermieri din alte state, cum ar fi TVA de 5%.

De circa doi ani Legumicola Pleșoiu este și membră a Federației AGROSTAR, lucru care a ajutat-o să cunoască mai bine mecanismele de rezolvare a unor probleme în relația cu instituțiile statului și de accesare a fondurilor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *