Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat unor grupuri de producători și unei organizții interprofesionale de legume-fructe sprijin financiar în valoare totală de 1.358.650 de euro pentru valoarea producției comercializate și pentru investiții, potrivit unui comunicat transmis joi de instituție.

MADR a recunoscut, până în prezent, 16 grupuri de producători și o organizație interprofesională din sectorul legume-fructe.

 


 

Cea mai mare sumă acordată, 460.000 euro,  a fost obținută de grupul de producători Paradisul legumelor Curtici – Macea  (Arad). Fondurile au fost utilizate la construirea unui depozit în valoare totală de aproximativ 750.000 de euro, sprijinul financiar acordat reprezentând 75% din valoarea depozitului și 10% din valoarea producției comercializată de membrii grupului de producători de legume (procentul maxim eligibil conform prevederilor legislative). Alte grupuri de producători care au primit sprijin financiar sunt: SC Brateșleg Grup SRL (Galați) -280.000 euro, Societatea Agricolă a Producătorilor de mere Dedrad-Batoș (Mureș) -166.000 euro, SC Cerasus SRL (Iași) – 80.000 euro, SC Agroleg Grup SRL (Galați) – 75.000 euro.

În ceea ce privește organizațiile de producători în sectorul legume fructe, o singură organizație, S.C. Hortifruct București, a obținut sprijin financiar pentru investiții conform programului operațional, în valoare de 290.000 euro.

Grupurile de producători recunoscute preliminar și organizația de producători, au inclus în planurile de recunoaștere și programul operațional aprobat, investiții cu o valoare aproximativă de 16 milioane de euro (pentru construcții și/sau modernizări depozite, achiziționare de mașini de sortat, ambalat, etichetat etc.).

Pentru perioada 2010-2013, grupurile și organizațiile de producători recunoscute preliminar pot primi sprijin financiar, atât pentru constituire și facilități administrative, cât și pentru realizarea de investiții. Astfel, prin Pilonul I al Politicii Agricole Comune, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale acordă sprijin financiar grupurilor și organizațiilor de producători din sectorul legume fructe. Modul de accesare a sprijinului financiar este prevăzut în Hotărârea de Guvern nr. 1078 din 10 septembrie 2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar și organizațiilor de producători în sectorul fructe și legume, act normativ elaborat în baza Regulamentelor (C.E) 1234/2007,1580/2007 și 1182/2007.

Grupurile de producători în sectorul fructe și legume beneficiază de finanțare în cadrul organizării comune de piață, astfel: ajutor financiar în vederea constituirii și facilitării activităților administrative: sprijin financiar de 10% din valoarea producției comercializate;

ajutor financiar acordat direct, care să acopere 75% din valoarea investițiilor eligibile conform planului de recunoaștere.

Beneficiari acestor forme de sprijin pot utiliza sprijinul financiar în vederea promovării produselor prin construirea de depozite legume fructe, achiziționarea de mașini de sortat, ambalat, etichetat, instalații frigorifice pentru păstrare și condiționare, asigurând produselor îndeplinirea standardelor de conformitate și calitate pentru a fi livrate pieței de consum. Totodată, aceste forme asociative pot achiziționa rețea de magazine unde se poate comercializa producția de legume-fructe.

Organizațiile de producători în sectorul fructe și legume pot beneficia de sprijin financiar, după cum urmează: ajutor financiar de până la 4,6 % din valoarea producției comercializate; Sprijinul financiar comunitar pentru organizațiile de producători este egal cu valoarea contribuțiilor financiare ale membrilor sau ale organizației de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizația de producători, conform programului operațional aprobat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *