• În plus, producția de fructe poate fi valorificată foarte bine la export.
 • Productiile sunt ridicate si pot depasi 12 t/ha la alegerea unor soiuri productive si la o tehnologie corecta de cultura.
 • Frunzele şi tulpinile de zmeur se folosesc în scopuri medicinale pentru ceaiuri pentru combaterea diareei, dezinteriei, anginei şi amigdalitei.
 • Importanţa acestei culturi sporeşte şi datorită faptului că zmeurul poate fi cultivat în condiţii variate de la câmpie până la altitudini foarte mari.
 • Zmeurul este o specie importantă şi tot mai căutată de producătorii  agricoli, deoarece asigură producţii timpurii şi de calitate, care se valorifică bine pe pieţele marilor oraşe.
 • In concluzie cultura comercială a zmeurului este foarte rentabilă. Fiind plante de talie mică, necesitând un spaţiu redus pentru dezvoltarea lor, sunt dintre semiarbuştii cei mai indicaţi pentru cultură în grădinile de lângă casă.

  Investitii pentru infiintarea unui hectar de zmeur

  Materiale Pret
  Plante sanatoase 20-25.000 lei
  Sistem irigatii 6500 lei
  Lucrari infiintare 4000 lei
  Ingrasaminte si tratamente 1000 lei
  Total 47-50000 lei
  Perioada de recoltare 10-12 ani
  Recuperare investitii 2-3 ani
  Productii/ha 8-10 tone (dupa 2-3 ani)

  La o productie de 8 tone / hectar si un pret de valorificare de numai 10 lei/kg (pretul mediu 12-15 lei), se obtine un venit in cultura zmeurului de 80.000 lei adica aproape 18.000 euro/hectar.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *