Pro Agro: Gigacaloria scumpeste legumele de sera cu 50% si trimite angajatii in somaj
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Duminică, 19 Ianuarie 2014 19:04
Forme asociative - Patronate

Cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, cu 40% de la 1 ianuarie va determina o scumpire a rosiilor si altor legume produse in Romania cu 50%, precum si oprirea activitatii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite in somaj 2.000 de salariati, potrivit federatiei Pro Agro.

"Majorarea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant. Fermierii care folosesc energia termica produsa de societatea RADET incep sa isi restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie.

 

 

Cel mai grav afectata de scumpire este cea mai mare sera de legume din Europa, LEOSER SA, membra a federatiei PRO AGRO si a organizatiei de producatori HORTIFRUCT, singura organizatie de producatori agricoli din Romania recunoscuta de UE", se arata intrr-un comunicat transmis de federatie.

 

 

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producatorii de legume de sera din Romania sa beneficieze de sprijinul acordat in alte state din UE, unde se aplica un pret diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a ramas fara rezultat, iar majorarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

"Din primele noastre calcule, apreciem ca rosiile si celelalte legume romanesti se vor scumpi cu 50%. Ma refer la intreaga piata din Romania, pentru care preturile din Bucuresti sunt de referinta", a declarat presedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piaaa interna si externa si isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de hectare, va opri productia.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat in decembrie ca va cauta solutii care sa-i ajute pe producatorii agricoli cu sere ce deservesc Bucurestiul, astfel incat acestia sa nu intre in colaps dupa scumpirea gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala.

Ultima actualizare în Miercuri, 14 Mai 2014 19:08