Pescarii care renunță la activitate sau care vor să investească în nave pot depune proiecte pentru fonduri UE din 25 mai
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Sâmbătă, 15 Mai 2010 21:47
Domenii - Pescuit si piscicultura

Pescarii care vor să renunțe definitiv sau temporar la activitatea pe care o desfășoară sau vor să facă investiții la bordul navelor pot depune, din 25 mai 2010, proiecte pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operațional pentru Pescuit (POP).

Potrivit calendarului de deschidere a sesiunilor și alocărilor financiare pentru măsurile din cadrul Programului Operațional de Pescuit (POP) prezentat în cadrul Colegiului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în luna martie, vor putea fi depuse proiecte și pentru măsuri precum protecția și dezvoltarea faunei și florei sălbatice, micul pescuit costier, porturi de pescuit, puncte de debarcare și adăposturi sau compensații socio-economice. În perioada 2007-2010, alocarea financiară pentru aceste măsuri ( Axa 1) este de 5.992.310 euro. Cea mai mare sumă este prevăzută la ajutorul pentru încetarea permanentă a activităților de pescuit, 2.097.308.50 euro.

 

 

Astfel, începând cu 25 mai, vor putea fi depuse proiecte pentru măsurile care fac parte din Axa 1 „Măsuri de adaptare a flotei de pescuit comunitar”: „Ajutor public pentru încetarea permanentă a activităților de pescuit”, „Ajutor public pentru încetarea temporară a activității de pescuit”, „Investiții la bordul navelor și selectivitatea”, „Micul pescuit costier” și „Compensațiile socio-economice”.  Pentru aceste măsuri, care fac parte din Axa 1 (Măsuri de adaptare a flotei de pescuit comunitar).

Beneficiarii acestor măsuri sunt proprietarii navelor de pescuit și pescarii, iar pentru renunțarea la activitate, permanent sau temporar, finanțarea e de 100%, din care 75% de la Fondul Europen pentru Pescuit și 25% din bugetul național. Beneficiarii fondurilor pentru investiții sunt proprietarii de nave, iar sprijinul variază între 20-60%.

Tot din 25 mai vor putea fi depuse proiecte pentru măsurile „Sănătate publică”, „Sănătate animală” și „Pescuit în apele interioare” din Axa prioritară 2 „Acvacultura, pescuitul în apele interioare, procesarea și marketingul produselor obținute din pescuit și acvacultură” .

De asemenea, sunt lansate și măsurile „ Acțiuni colective”, „Protecția și dezvoltarea faunei și florei subacvatice”, „Porturi de pescuit, puncte de debarcare și adăposturi”, „Dezvoltarea de noi piețe și campanii de promovare” și „Proiecte Pilot” care fac parte din Axa prioritară 3 „Măsuri de interes comun”.

Ultima actualizare în Miercuri, 19 Mai 2010 19:08