Ploile și modificările bruște de temperatură înjumătățesc producția de lapte de oaie în 2010
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Duminică, 01 August 2010 11:15
Piete - Piete de produse

Românii vor mânca mai puține brânzeturi tradiționale, cum este telemeaua de Sibiu, anul acesta, pentru că din cauza ploilor și a modificărilor bruște de temperatură producția de lapte de oaie s-a înjumătățit.

„Anul trecut s-a realizat o producție de 50 l lapte/cap de oaie, dar anul acesta producția medie este de 30 l lapte/cap de oaie. Un deficit de produse obținute în sistem tradițional, cum sunt telemeaua de Sibiu sau brânza de burduf se va resimți în lunile de iarnă. La problemele cauzate de vreme se adaugă și lipsa totală de sprijin din partea statului, care vrea să distrugă activitatea de oierit și să mâncăm doar produse din import.  Singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de oi și capre în 2010 este cel de 80,36 euro reprezentând plata directă pe suprafața. În ceea ce privește motorina cu acciza redusă, pentru oi ar urma să se dea sub un litru pe cap de animal”, declară președintele AGROSTAR Niculae Ștefan.

 

Crescătorii de oi și capre vor participa la acțiunile de protest anunțate de Federația AGROSTAR și de Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) pentru luna septembrie.

Federatia “AGROSTAR”, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Ultima actualizare în Vineri, 10 Septembrie 2010 17:23