Cantitatea de lapte de vacă vândută pentru procesare și cea de brânzeturi au scăzut în iulie față de iunie
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 07 Septembrie 2010 14:54
Piete - Piete de produse

Cantitatea de lapte de vacă adunată de către procesatori de la exploataţii agricole şi centre de colectare a scăzut în iulie cu 8,2% faţă de iunie şi cu 11,1% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, ajungând la 83.804 tone, potrivit datelor publicate marţi de INS.

În iulie 2010, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă strânsă de unităţile procesatoare a scăzut cu 7.504 tone, se arată în comunicatul transmis marți de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Și principalele produse lactate obţinute din laptele de vacă au înregistrat diminuări ale producţiei în perioada menționată.

 

 

Cea mai mare scădere a producţiei în iulie, comparativ cu iunie, a avut loc la unt cu 106 tone (-13%), la 708 tone, urmat de brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (89,8% din total) cu 378 tone (-6,3%), la 5.607 tone, şi de lapte de consum cu 690 tone (-4,5%), la 14.552 tone.

În schimb, cantitatea de smântâna de consum a crescut cu 520 tone (+15,5%), la 3.868 tone, iar cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 423 tone (+3,4%), la 12.820 tone.
Raportat la aceeaşi lună din 2009, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut în iulie cu 10.452 tone (-11,1%).

Scăderi ale producţiei au avut loc la unt cu 235 tone (-24,9%), urmat de brânzeturi cu 858 tone (-13,3%), lapte de consum cu 813 tone (-5,3%) şi smântână de consum cu 98 tone (-2,5%).
Singurul produs lactat a cărui producţie a crescut în iulie, faţă aceeaşi lună a anului trecut, este laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 336 tone (+2,7%).

În primele şapte luni, comparativ cu ianuarie-iulie 2009, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 41.527 tone (-6,9%), la 558.674 tone.

Cea mai mare scădere a producţiei în intervalul analizat poate fi menţionată la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (92% din producţia totală de brânzeturi) cu 3.733 tone (-8,9%), urmată de unt cu 421 tone (-7,1%) şi de lapte de consum cu 3.870 tone (-3%).

O creştere a producţiei s-a înregistrat la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele), cu 4.189 tone (+4,9%), în timp ce la smântâna de consum a rămas aproximativ egală cu cea obţinută în primele şapte luni din 2009.

Ultima actualizare în Miercuri, 08 Septembrie 2010 22:42