Marile Rețele Comerciale îi cer lui Tabără înfiinţarea de centre regionale de colectare a produselor agricole
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 19 Octombrie 2010 14:24
Piete - Piete de produse

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îi cere ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să facă demersuri pentru realizarea unor centre regionale de colectare a produselor agricole şi alimentare româneşti, pentru diminuarea evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al organizației.

"Nu trebuie neglijat că piaţa de legume şi fructe, dar şi importurile de carne pe filiere care eludează plata TVA, fac obiectul unei puternice evaziuni fiscale, fenomen ce conduce la distorsiuni ale preţurilor şi afectează brutal producătorul român. În consecinţă, AMRCR cere în mod imperativ ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să înceapă demersuri urgente pentru realizarea de centre regionale de colectare a produselor agricole şi alimentare româneşti", se arată în comunicat.

 

Marile rețele comerciale susțin că Ministerul Agriculturii nu a avut, în ultimii 20 de ani o politică de încurajare a asocierii producătorilor agricoli, care să ducă la o agricultură industrială şi să ofere fermierului român posibilitatea de a intra într-o competiţie europeană.

 

" Din păcate, în afară de subvenţii, acest minister nu a susţinut cu nimic fermierul român, ci dimpotrivă, l-a abandonat bunului plac al procesatorilor şi speculanţilor. În nicio ţară în care se derulează un comerţ modern, micii producători nu au contracte directe cu marile reţele de magazine, întrucât este evident faptul că doar asociindu-se, aceştia vor putea furniza volumele mari de marfă solicitate şi rulate zilnic de marile magazine", mentionează reprezentanţii AMRCR.

Aceştia răspund și atacurilor lansate în ultimele săptămâni de misitrul agriculturii Valeriu Tabără care îi consideră responsabili de creşterea prețurilor la alimente.

"Este probabil mai uşor să denigrezi retailul, decât să faci eforturi să modernizezi agricultura. Pe de altă parte, e curios faptul că ministrul Agriculturii se războieşte tocmai cu marile reţele comerciale, învinuindu-le de lipsa ofertei de produse româneşti, în condiţiile în care chiar acest minister are sarcina de a organiza centre de achiziţie şi de distribuţie a produselor fermierilor mici şi mijlocii, astfel încât accesul acestora în reţelele de hipermarket să fie posibil", se arată în comunicat.
Ministrul Agriculturii a declarat săptămâna trecută că suspectează o înţelegere între lanţurile de hipermarketuri şi procesatori în defavoarea producătorilor și că a fost o greșeală construirea Hipermaketurilor în oraș.

AMRCR este o asociaţie profesională din care fac parte cei mai mari jucători care operează pe piaţa de retail din România. Aceasta a fost constituită în anul 2003 şi are ca membri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Profi, Penny Market, Praktiker , Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI şi Mobexpert.

Ultima actualizare în Vineri, 12 Noiembrie 2010 00:03