Ministerul Agriculturii modifica legea terenurilor
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 15 Ianuarie 2014 16:18
Piete - Piete de produse

Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea (posibilitatea anularii actului) vanzarii unui teren, daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 hectare.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a prezentat in sedinta de Guvern de miercuri o nota privind modificările pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.

 

Astfel, titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmand sa se refere la terenurile aflate in extravilanul localitatilor, cu un regim aplicabil atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, iar Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va mai fi transformata intr-o agentie de reglementare a pietei funciare, ci isi va pastra denumirea, va trece in subordinea prim-ministrului si va avea rol de "preemptor si cumparator" pe piata funciara, estimandu-se ca, in prima faza, nu va avea un rol de vanzator.

De asemenea, Ministerul Agriculturii va fi infiintata o directie speciala de reglementare a pietei funciare, care va asigura relatia doar cu primaria, nu cu vanzatorul, pentru a reduce birocratia, si va aviza vanzarile de terenuri care depasesc 30 de hectare. Vanzarea suprafetelor de pana la 30 de hectare va fi avizata de structurile teritoriale ale ministerului.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni.

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Ultima actualizare în Miercuri, 14 Mai 2014 19:10