România a pierdut în doar două luni 15% din capacitatea de producție a cărnii de porc din cauza pestei porcine africane (PPA) și, din păcate, fermierii nu întrezăresc nicio perspectivă în care boala să fie ținută sub control, scrie Reporter Global.

„Efectele sunt cu bătaie pe termen lung, pentru că în fermele unde s-a confirmat pesta porcină africană erau crescuți și porci pentru material de reproducție. Practic, pierdem 450.000 de porci pe an. Numai în ferma TEBU din județul Brăila erau crescute 10.000 de scroafe pentru reproducție. Ferma era una dintre cele mai mari producătoare de material de reproducție pentru industria cărnii de porc. Din păcate, și perspectivele sunt sumbre, la felul în care este gestionată răspândirea bolii”, a declarat pentru Reporter Global Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Pesta porcină africană a fost confirmată, la finele săptămânii trecute, la firma TEBU Consult din Brăila, cea mai mare fermă de porci din România și a doua ca mărime din Europa. „Nu există nicăieri în Europa o fermă cu atâtea capete de porcine”, declară președintele APCPR. Complexul este situat în localitatea Gropeni, județul Brăila, și aici erau crescuți 140.000 de porci.

Crescătorii de porci din fermele care nu au fost afectate de pestă sunt și ei în dificultate, în special cei din zonele unde au fost confirmate focare de boală. Din cauza prețurilor mici oferite de abatoare, riscă să intre în faliment. „Diferențele de preț față de momentul răspândirii bolii sunt între 25% și 30%. Mulți dintre ei au ajuns să se gândească că ar fi mai avantajați dacă ar avea pestă în fermă, pentru că ar câștiga mai mulți bani drept despăgubiri față de cât încasează pe porci”, spune președintele APCPR.

Deocamdată, acțiunile întreprinse de autorități nu sunt de natură să le dea speranțe crescătorilor de porci. Efectele se lasă așteptate, iar numărul focarelor și al fermelor comerciale afectate cresc într-un ritm cu care factorii responsabili nu țin pasul. „Deocamdată, stăm și contabilizăm focarele. Felul în care situația evoluează nu ne dă nicio speranță de îmbunătățire a lucrurilor. Perspectiva este sumbră. Primul focar confirmat anul trecut la Satu Mare, abia acum, recent, s-a anunțat că a fost închis. Vă dați seama unde se ajunge dacă pentru fiecare focar trebuie să așteptăm un an ca să fie închis?”, declară Ioan Ladoși. În prezent, sunt peste 700 de focare de PPA pe teritoriul României.

Mai multe detalii pe Reporter Global

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *