In luna septembrie a acestui an laptele romanesc se vindea la poarta fermei la 1,37 lei kilogram, la un pret injumatatit fata de pretul laptelui din Cipru, potrivit celor mai recente date publicate de CE. Institutia euro­peana masoara laptele in kilograme, un litru de lapte avand 1,03 kilograme.

„Din efectivul de 2 milioane de bovine, 60% sau mai mult sunt vacile din gospodariile individuale. Taranul are trei vaci acasa, dar productia de lapte nu i-o ia nicio fa­brica pentru ca are lapte neconform, care nu respecta stan­dardele europene privind igiena sau calitatea laptelui, plus ca este foarte greu de colectat. Greu strangi o cisterna de la tarani”, a spus crescatorul de vaci de lapte Claudiu Davitoiu din judetul Ilfov, proprietarul Agroindaf Afumati.

Doar in jur de 20% din laptele produs in Romania ajun­ge sa fie prelucrat in fabrici, potrivit statisticilor oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *