La nivel global se estimeaza o crestere anuala a cererii de lapte de 2-3% interesul crescut fiind mai ales in tari precum Asia si Africa, unde cererea este pe un trend ascendent, dupa cum a declarat Pieter Helfferich Fondator Agriprogress si coordonator al proiectului de educatie sustinut de guverul olandez in Romania – Holland Dairy House – in cadrul conferintei “Producem mai bine, vindem mai bine. Noi trend-uri pentru a mari veniturile in agricultura”.

Evenimentul ce a avut loc in data de 9 martie, la Bucuresti, a fost organizat de Serviciul Economic al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania, in parteneriat cu Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura in Romania (CCIFER) si Camera de Comert Italiana din Romania (CCIpR).

Olanda este cel mai mare producator de lapte din Europa, o tara cu o traditie importanta in cresterea vacilor de lapte, atat ca numar de animale, cat si ca productie de lapte. Olandezii detin un efectiv de 1,6 milioane de vaci de lapte, cu o productie totala de 14 miliarde litri de lapte. La nivelul intregii tari exista 17.500 de ferme din care 86% functioneaza in cooperative pentru a asigura furajarea si procesarea laptelui. Productia medie de lapte pe cap de vaca este de circa 8.500 litri pe an, iar o vaca are 3,5 fatari, la interval de 420 de zile. In Olanda, tehnologia moderna este foarte bine reprezentata, iar, in prezent, circa 20% din mulgeri sunt robotizate. Industria de procesare este reprezentata de 54 fabrici foarte mari care proceseaza peste un miliard de litri de lapte, iar o singura fabrica din Olanda poate procesa toata productia Romaniei!

Avantaje pentru fermierii de cereale din Romania

Pieter Helfferich spune ca Romania ar putea fi o buna oportunitate pentru investitii, mai ales ca importurile de lapte au fost destul de mari anul trecut. Un avantaj important il constituie costurile mai mici legate de productie si de mediu. Nu in ultimul rand, portul Contanta poate fi o punte de legatura cu tarile din Africa si Asia.

In plus, in Romania, este posibila cresterea productiei, ceea ce nu se mai poate intampla in tari mari producatoare, precum Germania, Olanda, Danemarca si Belgia, unde exista restrictii de mediu.

Pieter Helfferich a mai atras atentia asupra oprtunitatii majore pe care o au agricultorii romani care se ocupa cu productia de cereale si care in opinia acestuia ar trebui sa investeasca in cresterea vacilor de lapte, mai ales ca isi pot asigura materia prima din surse proprii. 

Din experienta noastra exista un viitor pentru sistemele circulare unde viata solului poate fi crescuta cu gunoi de grajd organic, iar granele pot fi utilizate pentru hrana vitelor. Materia organica si viata solului au un mare efect asupra pastrarii structurii solului, gradul de mineralizare, de continut de apa si nutrienti, adica de fertilitate a solului. Astfel, costurile sunt mai mici si se pot obtine castiguri bune.” a declarat Pieter Helfferich, Agriprogress si Holland Dairy House.

Conferinta a fost deschisa de reprezentanti din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) care au salutat initiativa organizarii acestui eveniment si si-au afirmat deschiderea catre un dialog constructiv cu comunitatile de business franceze, italiene si olandeze. In acelasi timp, ei au vorbit despre perspectivele unei agriculturi biologice in Romania, de schemele de calitate pentru produsele romanesti, de dezvoltarea transformarii lor in produse alimentare si trasabilitatea lor si gestionarea fondurilor europene. Totodata, au punctat si lipsa de organizare a fermierilor romani in cooperative agricole, asociatii federale sau grupuri de agricultori pentru ca agricultura romaneasca sa se pozitoneze la standardele europene de cea mai inalta calitate. In cea de-a doua parte a evenimentului au fost organizate doua ateliere, unul dedicat industriei laptelui si trasabilitatii produselor de calitate, iar celalalt semintelor si valorificarii lor. In cadrul primului atelier, au fost sustinute prezentari de catre Pieter Helfferich (reprezentand Agriprogress), Klaas Struiksma (Cownexxion) si Nicusor Serban (Agroserv Mariuta) care au dezbatut dificultatile din sector, au insistat asupra importantei investitiilor pentru a raspunde mai bine asteptarilor consumatorilor si cresterii vanzarilor, precum si asupra importantei formarii profesionale a angajatilor pentru a asigura o productie performanta. 

Prezentarea reprezentantului firmei Cownexxion – Klaas Struiksma – s-a axat pe ideea ca managementul furajelor utilizate in procesul de hranire a vacilor de lapte sta la baza imbunatatirii productiei. Furajele utilizate in procesul de hranire trebuie produse in conditii speciale, cu atentie deosebita fata de sol prin utilizarea unor seminte de calitate si optimizarea logisticii in timpul culesului, iar hranirea efectiva trebuie sa se faca intr-un mediu curat si cu o planificare atenta a ratiilor. 

Conferinta “Producem mai bine, vindem mai bine. Noi trend-uri pentru a mari veniturile in agricultura” a reusit sa expuna care sunt riscurile pe care le intampina agricultorii romani si modalitatile prin care acestia isi pot imbunatati atat productia, cat si vanzarea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *