Autoritatea Veterinară cere prelungirea perioadei de tranziție pentru unele unități din industria alimentară până la sfârșitul lui 2011
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 30 Septembrie 2010 22:03
Domenii - Sanitar-Vetreniar

Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) Radu Roatiș va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea perioadei de tranziție pentru implementare programelor de modernizare și restructurare, până la sfârșitul anului viitor, pentru unele unități din industria alimentară.

"Prezent la reuniunea șefilor serviciilor veterinare din Statele Membre, care are loc  săptămâna aceasta la Bruxelles, președintele Autorității va prezenta în cadrul întâlnirii rezultatele evaluării realizate de ANSVSA în unitățile din industria alimentară care au implementat programe de modernizare restructurare, conform normelor și cerințelor europene", se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

 

 

Datele obținute în urma evaluării arată că există în România unități de procesare carne, depozite frigorifice, centre de ambalare ouă, unități de procesare pește și produse din pescuit, care au realizat într-un procent de peste 70% măsurile necesare pentru modernizare și restructurare, conform normelor și cerințelor europene.

Demersul României, de a obține prelungirea perioadei de tranziție cu încă un an pentru aceste unități, este argumentat prin procentul mare în care s-au implementat programele de modernizare și restructurare și prin condițiile economice dificile care au  dus la întârzieri în asigurarea resurselor de finanțare și implicit la imposibilitatea finalizării acestora până la termenul stabilit inițial, cel de 31 decembrie 2010.

„Vom face toate eforturile pentru a convinge că aceste unități merită șansa de a-și finaliza programele de modernizare și restructurare, de a se alinia cerințelor europene și de a participa la comerțul intracomunitar. Este de asemenea o modalitate de a evita implicații  sociale și economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activității unităților de industrie alimentară, care până la sfârșitul acestui an nu vor putea îndeplini cerințele legislației Uniunii Europene. ” a declarat președintele ANSVSA Radu Roatiș.

Ultima actualizare în Marţi, 23 Noiembrie 2010 16:42